Грађани Србије који буду желели да путују у ЕУ мораће од идуће године да траже дозволу и уплате таксу

Последњи корак је плаћање таксе од седам евра за пријаву, путем кредитне или дебитне картице, за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година

Фото: А. Васиљевић

Власници српских пасоша за сад могу да путују у земље шенгенске зоне без визе и претходног одобрења, то од 2023. године више неће моћи без претходно поднетог онлајн захтева кроз Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС). Очекује се да примена система стартује у новембру следеће године, што је објављено и на званичној страници Европске уније, уместо како је првобитно планирано већ у јануару, па потом одложено за мај 2023. године.

Када ЕТИАС постане оперативан онлајн формулар за пријаву подносиће се на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ће бити покренуте. Пријава за путовање мораће да се попуни најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој је потребно навести адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Последњи корак је плаћање таксе од седам евра за пријаву, путем кредитне или дебитне картице, за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Малолетници и лица старија од 70 година добиће ЕТИАС бесплатно.

Процењено је да ће процес пријаве трајати око десет минута, а одобрење би требало да се добије у року од неколико минута од тренутка подношења пријаве. Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Мало је вероватно да ће грађанима Србије бити одбијен захтев за улазак у Европску унију када ЕТИАС буде покренут, објављено је на страници schengenvisainfo.com. Пријава за ЕТИАС могла би да буде одбијена уколико подносилац има криминалну прошлост, представља опасност за друштво или се налази на листи за праћење путовања у вези са осумњиченим терористима. Такође, разлог за одбијање може да буде и давање лажних информација током пријаве, као и путовање из области са епидемијом/пандемијом, због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље.

Идеја о увођењу ЕТИАС одобрења датира још од 2016. године. Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

ЕТИАС неопходан за улазак у 30 земаља

Држављани Србије ће од новембра 2023. године морати да имају ЕТИАС за улазак у следећих 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Кипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ће бити потребан ЕТИАС и да би посетили следеће европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије).

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Бирократија, унапређене и најУједињеније Европе, има потенцијал да постане економска машина за развитак мање богатих и периферних делова.

  2. Чекај, па ми дадосмо Север Косова за Шенген. Ваљда сад ако нам укину Шенген, намеравају и да нам врате Север Косова?

    11
  3. U Monako nije obavezno ući preko Francuske, moguće je doploviti brodom.

Оставите коментар