Нова економија: Србија ММФ-у обећала поскупљење гаса и струје од 30 одсто?

Мимо најављеног поскупљења од 1. јануара 2023. године, Србија цене треба да подигне још три пута: 1. маја и 1. новембра 2023. године, као и 1. маја 2024.

Извор: dijalog.net

Међународни монетарни фонд (ММФ) усагласио је са Србијом тражи да цене струје и гаса, мимо најављеног поскупљења од 1. јануара 2023. године, подигне још три пута: 1. маја и 1. новембра 2023. године, као и 1. маја 2024.

У захтеву за такозвани стенд-бај аранжман који је објавио ММФ, увећање цена гаса у сваком кораку треба да буде „барем“ десет одсто, а по осам процената полугодишње.

ММФ: Не повећавати плате у јавном сектору, не ограничавати цену струје, избегавати смањење пореза

Кроз новоодобрени стенд бај аранжман Међународни монетарни фонд је наменио Србији укупно 2,4 милијарде евра.

Део тог новца Србија ће, према најави повући ове и следеће године, док ће „следовање“ за 2024. годину сачувати ако се укаже потреба за коришћењем.

Према наводима из документа који је објавио ММФ, поскупљење гаса и електричне енергије је потребно како би се на средњи рок омогућило финансирање пуних трошкова производње.

Синиша Љепојевић: Од првог дана се знало да је корона вештачка, копање литијума у Србији највећи злочин, Ротшилд власник Нестлеа

ММФ сматра да ће постепено поскупљивање омогућити лакше прилагођавање новим ценама, с обзиром да су у Србији, како се истиче, приходи још увек далеко испод европског просека.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 23. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Стабилизација и приватизација-2 од 3 начела неолиберализма на делу. Неће да терет пљачкашког вођења покривају порески обвезници (буџет треба да служи за друге ствари), а припремају и приватизацију електропривреде.Наравно, не пада им на памет да кажу да се ефикасним менаџментом и отпуштањем гласача и агитатора владајуће касте, може у знатној мери подићи рентабилност пословања.

    2
    1

Оставите коментар