Зашто је ове године део православних Украјинаца славио Божић по грегоријанском календару

Први пут ове године тзв. Православна црква Украјине (ПЦУ) дозволила својим верницима да Божић славе 25. децембра. Тзв. ПЦУ се 2018. одвојила се од канонске Украјинске православне цркве

Фото: Profimedia

Украјински православни верници су увек славили Божић 7. јануара, али то ће се за многе променити ове године, јер је Православна црква Украјине (ПЦУ) први пут дозволила својим верницима да Божић славе 25. децембра, пренео је Политико.

Такав потез представља јасно одвајање од Русије, која Божић слави 7. јануара, и додатно ће продубити јаз између две украјинске цркве, наводи Политико.

Портал наводи и да се 2018. године Православна црква Украјине одвојила од Украјинске православне цркве и сада се суочава са захтевима за забрану.

Украјински расколници предлажу разрешење од поста за Нову годину

Архиепископ Православне цркве Украјине Јевстратиј Зорија рекао је за Политико да се људима оставља избор када желе да славе Божић и подсетио да основ за промену датума постоји још од 2017. године, када је 25. децембар постао празник у Украјини.

Према архиепископу, пре рата више од трећине Украјинаца желело је да пређе на грегоријански календар и додао да се не помера дан Божића, већ да ће то бити додатни дан богослужења.

Укринформ преноси и да су предстојатељ Украјинске гркокатоличке цркве Свјатослав и митрополит украјински Епифаније одржали састанак на коме је, како се наводи, посебна пажња посвећена реформи црквеног календара.

Московска патријаршија: Тзв. Православна црква Украјине – политички пројекат Америке 

Верницима који Божић прослављају по грегоријанском календару честитао је председник Украјине Володимир Зеленски и нагласио да ове године због рата сви празници за Украјинце имају горак укус.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 12. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар