Мирослав Здравковић: Аргентина је земља Марадоне и Месија, Сабата и добрих људи

Већи део утакмице Аргентина–Француска провео сам у шетњи и у молитви. Нисам се молио да победи Аргентина, већ да Господ обрадује више од 7 милијарди људи којима су патње, глад и одрицања тужна свакодневица

Мирослав Здравковић у аргентинском дресу (Извор: Снимак екрана/Око РТС-а)

Када сам писао текст о Аргентини (линк) написао сам реченицу „Велики број Аргентинаца облачи своју децу у дресове Месија, а и себе саме, и сви много очекују од светског првенства у фудбалу“. Нисам додао да им желим да освоје Светско првенство, посебно због Месија, јер и они и он то заслужују. Велики сам баксуз па нисам хтео да их избаксузирам.

Сада, када су победили, требало би да поново направе споменик Месију међу великанима аргентинског спорта у Порто Мадереу.

Фото: Лична архива

Већи део утакмице Аргентина–Француска провео сам у шетњи и у молитви. Нисам се молио да победи Аргентина, већ да Господ, макар на пар минута, обрадује више од седам милијарди људи на планети којима су патње, глад и одрицања тужна свакодневица.

Као прави баксуз, преморен од шетње, упалио сам мобилни баш у тренутку када је досуђен пенал Француској и узалудно сам шетао и (претпостављену) накнаду времена, када видех да је 2:2 и да моје молитве и бекство од баксузлука не помажу.

На крају се утакмица завршила на радост већег дела сиромашног човечанства, пружајући наду да су могуће победе слабијих и сиромашних, макар само у спорту.

Меси је освајањем светског првенства заслужио бесмртност и сада се, за живота, придружио Марадони као други фудбалски бог рођен у Аргентини.

Мирослав Здравковић: Аргентина је земља Марадоне, Сабата и добрих људи

Меси је рођен 24.6.1987. што значи да је рођен истог дана као и Ернесто Сабато. Два аргентинска генија, књижевни и фудбалски, рођени су истог датума!

У аргентинским медијима претходних дана читао сам да се аргентинска фудбалска репрезентација у Катару осећа као код куће, јер већину на стадионима где игра чине њени навијачи. Писали су да осећање играња (као) на домаћем терену позитивно утиче на мотивацију и резултате спортиста.

Овај резултат фудбалске репрезентације Аргентине, за коју је навијао готово цели свет и већина на стадиону у Катару, враћа ме на Новака Ђоковића (линк). Како су саучествовале у осећању понижења Ђоковића милијарде људи, гледајући шта му власти Аустралије раде за Божић 2022. године?

Мирослав Здравковић: Божић са Новаком у срцу и мислима

Поновићу мисао: Да су се гренд слемови играли у Буенос Аиресу, Каиру, Њу Делхију и Пекингу до сада би Новак Ђоковић имао 40 титула, а Федерер и Надал по 10 (освојених у раној фази њихових каријера док Ђоковић од 2011. није почео да доминира).

Ђоковић је ту где јесте, и као што су то аргентински фудбалери приредили Аргентини, и нас је он много пута на неколико сати удаљио од мучне свакодневице.

Опрема: Стање ствари

(Макроекономија, 19. 12. 2022)

Погледајте још

Мирослав Здравковић у емисији ОКО МАГАЗИНА „Аргентина – Хрватска, за кога су навијали Срби?“ (РТС, 15. 12. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

5 replies

 1. Аргентина је земља Марадоне (who cares), Сабата (какве везе то са Марадоном малоумним има?), и добрих људи…
  и највеће у историји уточиште усташа; нациста; фашиста; клерфашиста; кољача Срба, и иних…
  КОЈЕ ИХ НИКАД НЕ БИ ИЗРУЧИЛА:да нису похватани; побијени; отети; процесуисани; мимо воље те земље ”добрих људи”….
  Толико.

  19
  1
 2. тј. – због бескорисног фетиша фудбала (јер су Срби у њему сада хвала Богу *****), ви сте спремни да одмените слику Аргентине као крајњег раја усташа – у изабрану земљу тангоа, риба, фдубала и кога све не.

  Они су као и сви пацови бежали трајекторију од тачке А до тачке Б, да би спасили живот;
  онда долазе жртве пацова и праве од трајекторије Via Dolorosa futballica наместо да је прокажу до те мере да ови не смеју да се покажу….
  једном речју: ***** *****

  14
  1
 3. kako ti zdravkovicu pojma nemas o istoriji…
  ta drzava je bila dom za preko 12000 nacista…
  1978. uzese titulu uz debelo podmazivanje vojne hunte…
  osam godina kasnije uz prevaru maradone naduvanog…
  gle cuda i opet su uzeli u doba povampirenja nacizma na kompletnom zapadu…
  da nije avans opet za utociste?

  10
  3
 4. Допао ми се чланак о Аргентини – земљи коју никад нисам посетио и коју је Мирослав Здравковић тако лепо представио. Ретко гледам фудбал на ТВ, али овога пута сам гледао и полуфинале и финале. И Хрватска и Мароко су одлично играли, али, финални меч Аргентина – Француска, био је редак догађај. Играчи су просто изгарали, давали све од себе, максимум. Мбапе и Меси, уметници !

  Видели смо велику игру.
  Као и увек, навијао сам за добар фудбал. Који је победио.
  Честитам Аргентинцима. Заслужили су.
  Да су победили Хрвати, радовао бих се јер су моје племе. Да су победили Мароканци, радовао бих се првој победи Магреба тј Африке. Да су победили Французи, радовао бих се јер волим Француску.

  Честитам и Катару, првој арапској земљи која је савршено организовала досада највеће СП.

  3
  19
 5. „Да су победили Хрвати, радовао бих се јер су моје племе. Да су победили Мароканци, радовао бих се првој победи Магреба тј Африке. Да су победили Французи, радовао бих се јер волим Француску.“

  Да су победили нацисти, @Деда Ђоле би се радовао јер су уредно обријани и племе у коме се родио Бетовен.

  Да су победили Турци, @Деда би се радовао јер ови знају да зашиље колац.

  Да су победили Шиптари @Деда би се радовао јер ови када пале и ломе крстове на српској цркви показују изузетну вештину равнотеже док скачу по светињи док је не униште.

  Да су победили Енглези @Ђед би се радовао јер из њиховог ч*ара вире његови комрејдс другосрбијанци.

  Да су победили јАмериканци @Деда би сеирио јер му је Нато идол и мамон којима се клања.

  @Деда није споменуо Србље. Јер, да су победили Србљи, @Деда се не би радовао.

  32

Оставите коментар