Фајненшел тајмс: Србија у журби да ублажи енергетску зависност од Русије

Србија разматра потез да преузме већинску контролу над НИС од руског Гаспромњефта, јер жури да се заштити од утицаја санкција Москви, рекао председник Србије Александар Вучић

Извор: Фајненшел тајмс

Србија је у журби да ублажи енергетску зависност од Русије, јер санкције Москви приморавају Београд да прави планове за слабљење нафтних и гасних веза са традиционалним савезником, оценио је британски лист Фајненшел тајмс преносећи изјаву председника Србије о разматрању преузимања већинске контроле над Нафтном индустријом Србије (НИС).

Србија разматра потез да преузме већинску контролу над НИС, главном нафтном компанијом, од руског Гаспромњефта, јер жури да се заштити од утицаја санкција Москви, рекао је Александар Вучић.

Српски председник је додао да Београд припрема још неколико пројеката за диверсификацију извора енергије у земљи, укључујући ближу сарадњу са Мађарском, у покушају да смањи своју зависност од Русије.

„Лудо је што раније нисмо размишљали о повезивању и изградњи ове инфраструктурне мреже. Нисмо имали навику да ратујемо у Европи, али сада је другачије. Готово се све променило. Зато нам се жури”, рекао је Вучић.

Због санкција Русији уведених због њене инвазије на Украјину, од децембра ће Хрватској бити забрањено да превози пошиљке руске нафте у Србију, док НИС-у прети забрана пословања са земљама и фирмама из Европске уније.

Према познаваоцима ситуације, неколико група, укључујући Владу Србије и мађарску енергетску компанију МОЛ, разматрало је куповину контролног пакета од већинског власника Гаспромњефта, иако су преговори о продаји заустављени, пренео је британски лист и додао да је мађарски МОЛ одбио да коментарише ту вест.

За сада НИС може нормално да ради јер су његове рафинерије опремљене и за транспорт нафте из Ирака и других земаља, као и због изузећа Београда од санкција ЕУ руским компанијама.

Међутим, Вучић је рекао да Србија, кандидат за чланство у ЕУ, треба да размотри „све могућности”, укључујући преузимање НИС-а и набавку алтернативних снабдевања”.

„Ако би било других санкција против предузећа у руском власништву, то би за нас био велики проблем. А ионако морамо да реагујемо и обезбедимо довољно нафте и гаса нашим људима”, рекао је Вучић за Фајненшел тајмс.

Британски лист је додао, преноси Бета, да Вучић планира да потроши око две милијарде евра годишње на унапређење енергетске инфраструктуре, укључујући нове нафтне и гасне везе са Бугарском, Румунијом, Северном Македонијом и вероватно Црном Гором.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 11. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар