„Стање ствари“ поклонило три примерка књиге „На крају алеје липа: триптих о последњим данима“

Да бисте добили примерак књиге потребно је да одговорите на три питања о „Стању ствари“

Поштовани читаоци, драги саборци,

Задовољство нам је што смо у прилици да вам поклонимо три примерка књиге „На крају алеје липа: триптих о последњим данима“ Бориса Трбића и Јелене Туцаковић.

„На крају алеје липа: триптих о последњим данима“ говори о судбинама троје српских сликара страдалих у репресалијама над становништвом окупираног Срема у Првом и Другом светском рату – Данице Јовановић, Саве Шумановића и Рафаила Момчиловића. Уметници различитих сензибилитета одрастали су у другачијим епохама, срединама и друштвено-економским условима и нестали у неједнаким животним добима.

Даница Јовановић вратила се са студија у Минхену у тренутку када је тек почела да стиче уметничку зрелост и да испитује границе уметничког израза, и изгубила живот не успевши да реализује свој уметнички потенцијал. Сава Шумановић се након повратка из Француске настанио у родном Шиду где је, развијајући нове правце у свом стваралаштву, градио тематске целине које су често укључивале локалне мотиве. Настрадао је у рацији 1942. године, заједно са још око стотину педесет Шиђана. Игуман Рафаило Момчиловић одведен је из манастира Шишатовац у шездесет и шестој години, у добу када је, преокупиран духовничким обавезама, имао мање времена и енергије за уметнички рад. Нестао је у покретима колона заробљених цивила које су се мимоилазиле и сусретале на станицама и путевима усмереним ка једном одредишту.

Ова књига је скуп фрагмената о смирењу пред лицем зла и сусрету са смрћу. Тишине готово увек онеспокојавају. Знамо да током периода познатог по идеологизованим читањима историје, трагичне судбине ових уметника нису скриване, али им се, осим сачуваних чињеница и сведочења најближих, није посвећивала довољна пажња. „На крају алеје липа“ одлазак у смрт сагледава у контексту аспирација, искустава, разочарања и нових почетака који су обележили животне путеве уметника који су једном пожелели да припадају европском културном кругу.

И које је, у великим светским сукобима, спржило сунце.

Борис Трбић је предавач на Филмској школи Универзитета Свинбурн. Пише сценарија, радио драме, радове о филму, путописну прозу и текстове о друштву и култури.

Јелена Туцаковић је етнолог, дизајнер и конзерватор. Ради као кустос у Етнографском музеју у Београду. Коаутор је неколико изложби из области нашег наслеђа.

Драги читаоци, да бисте добили један примерак књиге потребно је да одговорите на питања о Стању ствари и да одговоре, заједно са подацима за слање (име презиме, адреса) пошаљете на редакцијски мејл. Питања су:

  1. Које године је српско Стање ствари почело са радом?
  2. Ко су били учесници трибине „Стање ствари уживо 1“?
  3. Ко је био Личност 2014. године по избору српског Стања ствари?

Све одговоре можете пронаћи на самом сајту или на српскојезичној Википедији. Можете их послати на мејл: ststvari@gmail.com. Имена добитника објавићемо најдаље за недељу дана на овој страници или чим добијемо три писма са сва три тачна одговора.

Представљања књиге



Categories: Моба

Tags: , ,

2 replies

  1. Књиге су подељене, молим вас да више не шаљете одговоре!

    Ускоро ћемо објавити тачне одговоре и добитнике 🙂

  2. Добитници су:

    1. Јелена Милићевић

    2. Јелена Ковинчић

    3. Гордана Анђеловић

    Тачни одговори су:

    1. Српско „Стање ствари“ је почело са радом 2013. године.

    2. Учесници трибине ,,Стање ствари уживо 1“ су били Владимир Димитријевић, Слободан Антонић, Никола Н. Живковић и Александар Лазић.

    3. Личност 2014. по избору „Стања ствари“ био је Гаврило Принцип.

    Хвала свима на учешћу, а ауторима захвалност на овом драгоценом (већ “традиционалном”) поклону 🙂

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading