Енглеска и Велс: Најчешће дјечије мушко име Мухамед

Прошетате ли бројним улицама Лондона или Бирмингема, пребацићете се у други свијет. На сваком кораку се виде џамије, не цркве. Жене с дјечијим колицима носе исламску одјећу. Језик који се чује често је арапски

(Гејтвеј пандит, 11. 10. 2022)

Према најновијим подацима Завода за статистику (ONS) Уједињеног краљевства најчешће име које се даје новорођеним дјечацима је Мухамед у различитим варијантама (Muhammad/Mohammed/Mohammad). У насловима, наравно, није истакнут овај податак, али, као и обично, ђаво је у ситницама.

У насловима је истицано да су Ноа и Оливија најчешћа имена давана новорођеној дјеци у Енглеској и Велсу у 2021. години – 4.525 дјечака добило је име Ноа, 4.167 Оливер, а 4.141 Џорџ. Код дјевојчица, 3.649 добило је име Оливија, 3.164 Амилија, а 2.683 Ајла. Код дјечака је Мухамед (Muhammad) завршио тек на петом мјесту – 3.722 мушке бебе добиле су то име. Кад се, међутим, узме у обзир да ово име, које потиче од муслиманског пророка, има четрнаест варијација, добија се друга слика. Додају ли се варијанте Mohammed (на 35. мјесту, 1.619 беба) и Mohammad (на 83. мјесту, 719 беба), за ове три варијанте добија се укупно 6.060 беба с тим именом, не узимајући у обзир осталих 11 варијанти, што чини Мухамеда најпопуларнијим именом у Енглеској и Велсу за 2021. годину.

Ројтерс: Лиз Трас образовала прву британску владу у којој бијелац не држи ниједно од кључних министарстава

Ово показује промјену у култури и демографији Уједињеног краљевства. Прошетате ли бројним улицама Лондона или Бирмингема, пребацићете се у други свијет. На сваком кораку се виде џамије, не цркве. Жене с дјечијим колицима носе исламску одјећу. Језик који се чује често је арапски. То, разумије се, не би био никакав проблем да је у питању прихватање енглеског начина живота. Лондон је лонац за стапање култура, предања и језика. Али видимо све више гета и сегрегације и све мање интеграције.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

2 replies

  1. То је последица пропаганде у коју верују неки Срби, Арапи, украјинствујушчи Руси, Индијци, црни Африканци…

    1
    10
  2. @ Горанко
    Шта би то било последица чега, чије и какве пропаганде? Ништа није јасно, а нећете ваљда да кажете да су ови набројани заслужни (одговорни) за податак о имену? Или хоћете да кажете да је податак измишљен? У сваком случају, тешко је установити било какву везу између неког веровања набројаних (врло различитих) са овим што се у тексту помиње! Да нисте Ви нешто с нечим побркали?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading