Кристијан Шмит: Вучић има потпуно другачије мишљење од Додика, који размишља као Путин

Имам пуно поверење у ЦИК. Не морам да користим бонска овлашћења када су питању изборне крађе. Нека Јелена Тривић и остали траже поновно бројање гласова, рекао Шмит

Кристијан Шмит и Александар Вучић (Фото: Председништво Србије)

Кристијан Шмит изјавио је да је разговарао са председником Србије о територијалном интегритету БиХ и о изјавама политичара из Републике Српске које се односе на аутономију тог ентитета у БиХ, јавља Бета.

„Вучић има потпуно другачије мишљење од (српског члана Председништва БиХ Милорада) Додика. Додик и (руски председник Владимир) Путин слично размишљају“, рекао је Шмит за сарајевску телевизију Фејс (Face TV), наводећи да је са Вучићем разговарао у суботу.

Шмит је додао да ће „ускоро урадити нешто у вези с државном имовином, што ће се односити на РС“, јер ће и РС бити део ЕУ интеграција.

Кристијан Шмит поништио закон Републике Српске о имовини

„Предлажем Додику да се врати у период када смо интензивно сарађивали“, нагласио је Шмит и додао да сви још не знају какав ће бити изборни резултат у РС.

Додао је да има поверење у Централну изборну комисију (ЦИК), која заједно са надлежним институцијама треба да провери изборне крађе.

„Уздржан сам, јер имам пуно поверење у ЦИК. Не морам да користим бонска овлашћења када су питању изборне крађе. Нека (опозициони кандидат за председника РС) Јелена Тривић и остали траже поновно бројање гласова“, рекао је Шмит, а преноси Бета.

Шмит је рекао да у БиХ постоји брига и због утицаја званичне Москве, што како је оценио, отвара питање у ком смеру се иде када су у питању европске интеграције и безбедност.

„То су питања, али нећу сада говорити о свим детаљима“, навео је Шмит.

Цвијетин Миливојевић: Вучић обећао САД да ће пасивизовати Додика

Наглашавајући да суседне земље, Србија и Хрватска играју важну улогу када је у питању БиХ, као и Турска, Шмит је рекао да „морамо имати и подршку Европске уније и то је, у ствари, та суштина тих разговора и дискусија“, додавши да је оптимиста када је реч о кретању ствари у БиХ у разумном смеру.

Упитан о Шмит је одговорио да се његова одлука „не може мерити као добра или лоша“, јавља Бета.

„Сачекајте ефекте. Ниједна странка од мене није званично тражила да наметнем измене Изборног закона БиХ. Једино ми је било битно да изађемо из блокаде институција“, казао је Шмит.

На питање да ли је наметнутим изменама Изборног закона за Федерацију БиХ „дао кључ у руке Хрватској демократској заједници (ХДЗ) БиХ и тако мањинској странци дао да влада над већином“, Бета преноси речи Шмита да то „није тако доживео“.

„Хрвати су конститутивни народ и алергични су на то да им се каже да су мањина. Не смемо допустити да дође до поделе Федерације БиХ на било који начин. Они који говоре о трећем ентитету не смеју да добију било какву подршку“, оценио је он.

Милорад Додик: Добро нам отишао, господине Шмит

На констатацију да није високи представник у Републици Српској, већ само у Федерацији БиХ и да га Додик „вређа и исмејава“, Шмит је одговорио „ко се последњи смеје, најслађе се смеје“.

„Додик мора да зна да сви око њега ентитет Републику Српску поштују, али то је део БиХ“, казао је он.

Приређивање и опрема: Стање ствари

(Бета/N1/НСПМ, 9. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар