Цвијетин Миливојевић: Вучић обећао САД да ће пасивизовати Додика

Додик је схватио да му Вучић не може бити гарант за враћање надлежности Републици Српској. Два овогодишња сусрета Додика и Путина Вучић је доживео као забадање прста у око, изјавио политиколог

Милорад Додик и Александар Вучић (Извор)

Политиколог Цвијетин Миливојевић изјавио је да председник Србије Александар Вучић не поседује моћ за рушење Милорада Додика, али да је циљ Београда на изборима у Босни и Херцеговини (БиХ) био пасивизовање водећег политичара из Републике Српске (РС).

Миливојевић је агенцији Бета казао да односи између власти у Србији и Српској нису на завидном нивоу већ дуже време.

„Вучић је, као и на свим претходним изборима у БиХ и РС од 2012. године, радио на обе стране. На прошлим изборима одржаним 2018. године, Вучићеви пропагандни саветници били су креатори кампање странке Милорада Додика и кампање најјаче опозиционе партије Српске демократске странке (СДС). Међутим, на управо одржаним изборима је отишао корак даље у подршци Додиковим политичким опонентима у РС“, оценио је Миливојевић.

Стање ствари: Вучићев „топли зец“ за Додика

По његовим речима, Вучић је обећао Сједињеним Америчким Државама (САД) да ће у замену за непритискање за неувођење санкција Русији пасивизовати Додика.

„Вучићев циљ је био да се Додику измакне једна фотеља, али резултати избора су показали да је то у овом тренутку немогућа мисија. У договору са САД, Вучић је покушао да онемогући Додика да постане председник РС, а да на чело ентитета дође Јелена Тривић из опозиционе Партије демократског прогреса (ПДП), као и да за формирање владе РС Додик затражи помоћ опозиције. Међутим, Додик и СНСД су и поред опструкција из Београда остварили убедљиве победе на свим нивоима“, казао је политиколог.

Миливојевић је додао да Додику нису одмогли ни Вучићеви „оперативци“ и „СНС логистика“ у РС, попут бившег министра, а садашњег бизнисмена Момчила Мандића.

Извор: Ало!

„Додик је имао дојаву да ће СНС логистика радити против њега и у томе их је спречио чак и привођењем појединих СНС оперативаца“, рекао је.

Оценио је да је Додик схватио да му Вучић не може бити гарант за враћање надлежности Републици Српској предвиђених Дејтонским споразумом.

„Вучић се чак у више наврата истицао у заштити даљег дерогирања оног што су надлежности ентитета према Дејтонском споразуму“, нагласио је Миливојевић.

Додао је да је до мимоилажења између Додика и Вучића дошло и када се пре две године председник Србије није довољно заложио да се не укине полиција ентитета.

„Од тог тренутка, Додик је почео да тражи гаранта за опстанак Републике Српске у Русији. Блискост између Додика и председника Русије Владимира Путина је значајно оборила Вучићеву позицију, који се хвалио да је ногама отварао врата у Кремљу. Два овогодишња сусрета Додика и Путина Вучић је доживео као забадање прста у око“, оценио је политиколог.

Навео је и да председник Србије има сталну комуникацију с високим представником Кристијаном Шмитом чију легитимност Република Српска и вођство ХДЗ-а оспоравају јер није изабран на Савету безбедности Уједињених нација.

Милорад Додик: Нема раскола између Вучића и мене али бих волео да Београд не помиње високог представника

На питање Бете да ли ће након избора Милорад Додик ипак бити пасивизован, Миливојевић је рекао да Вучић није успео ни да „начне“ будућег председника РС.

„Колики је бес код председника Вучића због огромне подршке коју су Додик и СНСД добили на изборима, говори и чињеница да им нико од представника власти у Србији није честитао на изборној победи. Чак и у режимским медијима, који су до јуче дизали Додика у звезде, данас је Додик забрањена реч. Такође и десно оријентисана опозиција не сме да честита Додику на победи. До сада су честитке упутили само Милош Јовановић (Нови ДСС) и Милан Стаматовић (Здрава Србија)“, казао је политиколог.

Миливојевић је истакао да Србија добија велику количину електричне енергије из Републике Српске након колапса ЕПС-а и да нису тачне тврдње да новац иде само у једном правцу – из Србије у Српску.

„Рушење Додика би срушило и увоз струје из Републике Српске. Дакле, Вучић није могао да сруши Додика из више разлога, а један је и тај што је Додик и формално руски штићеник“, закључио је политиколог Цвијетин Миливојевић.

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(N1/НСПМ, 6. 10. 2022)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар