Кристијан Шмит поништио закон Републике Српске о имовини

Најбољи синови Републике Српске нису изгинули да би неизабрани Немац Кристијан Шмит крчмио оно за шта су дали највредније, рекао Милорад Додик

Кристијан Шмит (Извор: DW)

САРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Кристијан Шмит употребио је данас бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Шмит је ову одлуку саопштио данас на прес конференцији пред зградом ОХР-а, пренео је портал Klix.ba.

Народна скупштина Републике Српске је усвојила тај закон 10. фебруара, а председница РС Жељка Цвијановић објавила је 7. априла Указ о проглашавању Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.

Закон је требало да ступи на снагу у четвртак, 14. априла.

Додик: Шмит да се не бави питањем имовине, већ је решено

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је имовина Републике Српске имовина Републике Српске и да ту „не помажу ни бонска, нити било каква овлашћења“.

Он је, након што је високи представник у БиХ Кристијан Шмит саопштио да је употребио бонска овлашћења и поништио Закон о непокретној имовини Републике Српске, истакао да „најбољи синови Републике Српске нису изгинули да би неизабрани Немац Кристијан Шмит крчмио оно за шта су дали највредније“.

Додик је у изјави за Срну подсетио да је питање имовине решено 1995. године у Дејтону и истакао да „само неизабрани и непотврђени странац, попут Кристијана Шмита, може да се бави питањима која су у Уставу БиХ већ решена“.

Оценио је да је потез Кристијана Шмита ”кич и шунд политике на коју су га натерали они који су питање имовине противуставно актуелизовали”, преноси РТРС.

Милорад Додик: Важна порука СБ УН – БиХ нема високог представника

„Партнере у ФБиХ позивам да се поштују Устав БиХ и Дејтонски мировни споразум, а господину Шмиту препоручујем да купи карту за Немачку у једном правцу. Данас му је истекао годишњи одмор“, поручио је Додик.

Комшић: Шмит изабрао да делује, али то није довољно

Члан Председништва БиХ Жељко Комшић поздравио је данашњу одлуку високог представника у БиХ Кристијана Шмита да поништи Закон о непокретној имовини РС.

Комшић, који је Шмита пре неколико дана позвао да поништи, како тврди, неуставни закон РС или одступи с функције, рекао је да је високи представник изабрао да делује.

„Између тога да поступи или одступи, Шмит је ипак одабрао да поступи, иако то није довољно, јер мора да поништи све антиуставне законе, а не само антиуставни закон о непокретној имовини РС“, казао је Комшић.

Амбасада САД: Међународна заједница морала да реагује

Амбасада САД у БиХ поздравила је данас одлуку високог представника Кристијана Шмита да поништи Закон о непокретној имовини Републике Српске, оцењујући да је власт у Републици Српској „једнострано и антиуставно деловала по том питању“.

Кристијан Шмит тврди да је Додик прекорачио линију „реторичког потпиривања ватре“

„Лидери у Републици Српској су нажалост одбили да буду конструктивни по питању државне имовине. Уместо тога одлучили су се на антидејтонско, антиуставно и једнострано деловање“, истакли су из амбасаде.

Оценили су да је „одбијање РС да добронамерно делује у државним институцијама и да разговара о државној имовини“, како су навели, приморало међународну заједницу да реагује, преноси Klix.ba.

Шмитову одлуку поздравили су, поред осталих, и председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, члан Председништва Жељко Комшић и министарка спољних послова Бисера Турковић.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТВ, 12. 4. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Na dan kada STUPA NA SNAGU, zakon o SRPSKOJ
  NEPOKRETNOJ IMOVINI, javlja se Nemački turista na godišnjem odmoru u FILĐAN BAŠĆI, ispijajući KAHVU
  iz FILĐAN FILĐANA, sa RAHAT LOKUMOM na
  ĆAĆKALICI ( sve mehka slova ć) i OKUIŠE sa MIHNARETA, u BAŠ-ĆARŠIJI poGLASOVITO:

  Ja ovim HATIŠERIFOM, potvrđujem da je SULTAN OLAF iz BERLINA, prohaberio i poselamio MENE da
  u BUKAGIJE stavim SVE KAURSKE ŠEJTANSKE imovine, kako NEPOKRETNE tako i POKRETNE a posebno one što LETE na ĆIHLIMIMA KAURSKIM.

  SULTAN u STAMBOLU mi zbori DINA MI, da je to
  TAHKO i VAHKO, jer ako KAURI imaju TAPIJU na 50%
  TAMNOG VILAJETA, ondaha ga NEHEIJMA NIŠTA
  od AMANETA što sam ga DAO, ALIJI BALIJI.

  A ako se jošte u NEPOKRETNU imovinu upišu i 25% na TAPIJU od TAMNOGA VILAJETA, sa KLIMOGLAVOM od SULTANA iz BERLINA OLAFA ĆEHLAVOG od
  našeg NOVOG MUSLIMANSKOG MANJINSKOG CVIJEĆA,
  tojest KATOLIČKOG KAHAKTUSA, onda NEHEJMA NIŠTA
  od FILĐANA i DŽEHEZVE, u BOSNI SREHREBNOJ a na RAHATLUK MOREŠ
  ZAHBORAVIT’.

  Oba SULTANA su poručila ONAHKO poluglasno da
  AHKO to sa HATIŠERIFOM NE prođe kod KAURA i jednih i drugih ONDA nam ostaje SAMO da služimo:

  HATMU DOVU.

  ĐENAZU.

 2. Разумеће и видеће, презрени и крвожедни швабо, шта се дешава када СХВАТИ да бивша Украјина није ЗАДЊА творевина која МОРА проћи процесЕ, деНАЦИФИКАЦИЈЕ.
  Када си се ПОКЛОНИО сенима срБске дечурлије, ЗВЕРСКИ уништене у Крагујевцу, крмачо нацистичка?

  8
  1
 3. @ Srbin koji pamti

  Поштовани,
  Молим вас да значајно смањите – ако већ не можете да скроз избаците – велика слова. У Интернет комуникацији велика слова означавају “викање”, тако да нам ваши прилози заправо парају и уши (не само очи).

  Овако је заиста нечитљиво и иритантно и није за наш сајт, па вас молим да уподобите ваше прилоге нашем стилу коментарисања.

  Хвала на разумевању,
  Александар Лазић

Оставите коментар