Кристијан Шмит тврди да је Додик прекорачио линију „реторичког потпиривања ватре“

Знам да Додику хитно треба новац. С ММФ-ом, Светском банком, ЕБРД-ом успешно радим на томе да Додик новац добије само под строгим условима, поручио Шмит

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

САРАЈЕВО – Високи представник у БиХ Кристијан Шмит рекао је данас да је члан Председништва БиХ Милорад Додик „прекорачио линију реторичког потпиривања ватре, поништавајући одлуке високог представника и не признајући Уставни суд БиХ”.

Он је у интервјуу за немачки „Зиддојче цајтунг” објаснио да је његова обавеза да обезбеди цивилно спровођење Дејтонског споразума, као што стоји у Анексу 10.

„Мој задатак је да притиском и указивањем то променим. Ако не дође до промене овакве политике, међународна заједница мора да делује пре него што дође до распада БиХ”, поручио је Шмит, преноси Танјуг.

Милорад Додик: Важна порука СБ УН – БиХ нема високог представника

Навео је да су му на располагању Бонска овлашћења која укључују и смену политичара који крше Дејтон, али, додао је, „из најубојитијег топа не смемо да пуцамо све док постоје друга средства”, преноси Клиx.ба.

Оценио је и да је „грешка веровати да на Западном Балкану ништа не иде без експлозије и дима”.

Упитан да ли је ЕУ погрешила што Додику није увела санкције као САД јер се томе противила Шпанија, Шмит је рекао да је срећан што је бивши немачки министар спољних послова Хајко Мас покренуо ту расправу, а Аналена Бербок је наставила.

Шефица немачке дипломатије тражи да ЕУ уведе санкције Додику

„Постоје друге чланице ЕУ које то подржавају. Оптимиста сам и мислим да ће ЕУ наћи начина како да утиче на Додика”, нагласио је Шмит.

Он је рекао да је Савет за спровођење мира (PIC) почетком месеца потврдио да ће свако кршење Дејтонског споразума имати последице, али да се тренутно још воде разговори са Додиком.

„Знам да Додику хитно треба новац. С ММФ-ом, Светском банком, ЕБРД-ом успешно радим на томе да Додик новац добије само под строгим условима”, поручио је Шмит.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар