Милорад Додик: Важна порука СБ УН – БиХ нема високог представника

Република Српска нигде ни једним словом није прекршила Устав БиХ. Ми желимо Уставни поредак, али институције БиХ руше тај Устав, навео српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је Република Српска добила важну поруку од Савета безбедности – да БиХ нема високог представника.

Оценио је да је Савет безбедности јуче био на страни међународног права.

„Биће занимљиво гледати како ће се понашати господин Шмит. Ако није препознат по Резолуцији Савета безбедности УН, онда не може бити препознат ни овде. Чуди ме да је човек тог политичког искуства себи на крају могао да допусти овакву бламажу”, рекао је Додик, преноси Танјуг.

Он је нагласио да Република Српска није победила у Савету безбедности УН, већ да је задовољна што је на том месту победила истина.

Додик је рекао да ће Република Српска наћи механизам да тужи Кристијана Шмита за лажно представљање и да ће то покушати у његовој земљи – Немачкој.

Српска привржена уставном уређењу БиХ

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска остаје привржена уставном уређењу БиХ, која је састављена од два ентитета и три суверена народа и да својим активностима у вези повратка надлежности жели да исправи све злоупотребе из прошлости.

„Српска инсистира да и други у БиХ поштују Дејтонски споразум”, рекао је Додик.

Нагласио је да је Српска посвећена очувању мира, стабилности и уставног поретка.

„Наше позивање на уставни поредак није никакво развлашћивање. Српска у настојању да учини БиХ стабилнијом и успешнијом покушава да исправи злоупотребе из прошлости. Изгубила се свака нада да ће то урадити неко из Сарајева или међународне заједнице”, прецизирао је Додик на конференцији за новинаре, пренела је РТРС.

Истакао је да Република Српска нема намеру да дестабилизује БиХ.

УН: Шмит се неће обратити у Савету безбедности, ЕУФОР-у продужен мандат

„Они који ‘стабилизују’ БиХ имају за циљ контролу у БиХ и доминацију муслимана. Њихово стално нападање Српске говори да се неће смирити док не пренесу све на Сарајево. Ми немамо намеру да водимо неки рат, али нећемо одустати од наших уставних права”, рекао је Додик, јавља Танјуг.

Нагласио је да је БиХ упала у своју највећу институционалну кризу.

„Република Српска нигде ни једним словом није прекршила Устав БиХ. Ми желимо Уставни поредак, али институције БиХ руше тај Устав. Мировни споразум постигнут у Дејтону на најбољи начин направио је баланс између права и обавеза, а све после тога погрешно је урађено”, навео је Додик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар