Немачка: Због става да у Сребреници није било геноцида отказана додела одликовања Гидеону Грајфу

Немачки председник одложио одликовање израелском историчару после протестног писма Кристијана Шварц-Шилинга, некадашњег високог представника у БиХ 

Гидеoн Грајф (Фото: А. Васиљевић)

САРАЈЕВО – Додела одликовања председника Франк-Валтера Штајнмајера израелском академику Гидеону Грајфу доведена је у питање, након што је некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг у писму савезном шефу немачке државе навео да је „огорчен” таквом његовом одлуком.

Израелски историчар Гидео Грајф је био не челу вишечлане Независне међународне комисије, коју је формирала Република Српска, а која је након истраживања закључила да се у региону Сребренице током сукоба од 1992. до 1995. није догодио геноцид.

Нерма Бучан, шефица кабинета Шварц-Шилинга потврдила је да је отказана најављена додела ордена историчару Грајфу, која је била најављена за 10. новембар у Тел Авиву.

Бучан је за сарајевску N1 ТВ потврдила да је Шварц-Шилинг писмо немачком председнику послао јуче, као и да су већ добили одговор да ће церемонију у Тел Авиву отказати и да ће одлука о додели одликовања бити детаљно размотрена.

Гидеон Грајф: У Сребреници се десили страшни злочини, али то није геноцид

Председник Штајнмајер, тврди она, није био упознат са детаљима и да је предлог за давање одликовања Грајфу стигао у председнички кабинет у јуну месецу, преноси Танјуг.

„Они мисле да је то пре него што је изашао налаз комисије, и да ће они с обзиром на нове околности, не само отказати датум, него да се тај предлог за давање медаље врати предлагачу и да се траже додатни подаци, и замолио је и нас да пошаљемо све податке које имамо о господину Гидеону и његовим активностима овде у Босни, да би они имали бољи увид, па ће донети одлуку хоће ли му уопште дати ту медаљу”, навела је Бучан.

Канцеларија немачког председника Штајнмајера потврдила је крајем прошлог месеца да ће Грајфу почетком новембра бити уручен орден за посебне заслуге.

„Савезни председник је именовао Грајфа као добитника ордена Крст за посебне заслуге Савезне Републике Немачке. У току су припреме на организацији церемоније уручивања која ће бити одржана у Тел Авиву”, наведено је у одговору који је из кабинет немачког председника добила Алџазира Балканс.

Истиче се да је Гидеон Грајф „један од најпознатијих међународних стручњака који ради на подручјима изучавања и предавања о Холокаусту”.

Гидеон Грајф: Као Јеврејин знам шта је геноцид – Сребреница то није

„Господин Грајф, који је потомак немачких Јевреја који су преживели прогон у време Националсоцијализма, овековечио је доприносе немачких Јевреја израелској култури у својој књизи „Die Jecke““, истакли су из канцеларије немачког председника и додали да је он у свом истраживању, које се фокусира на историју логора за истребљење Аушвиц-Биркенау, дао врхунски допринос када се говори о Холокаусту.

На ову најаву реаговао је и директор Института за истраживање геноцида из Канаде Емир Рамић, који је у писму немачком председнику питао „зашто награђује негатора геноцида у Сребреници”.

Рамић је тај потез Штајнмера назвао „дубоко нецивилизацијским, дехуманизујућим, нељудским, опасним за мир и стабилност у свету и погубан за међународно право и правду”.

Рамић је за Грајфа рекао да је „негатор геноцида у Сребреници”, зато што је предводио Независну међународну комисију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Креатори геноцида би да кривицу за своје незамисливе злочине окриве српски народ кога су нападали три пута само у једном веку! Они су креирали и учествовали у распаду Југославије, а смета им непристрасна анализа чињеница о дешавањима у Сребреници. Безпризорно лицемерно!

    18

Оставите коментар