Гидеон Грајф: У Сребреници се десили страшни злочини, али то није геноцид

Ако би термин геноцид непрестано користили, временом би тај термин постао безначајан, свака војска и сваки конфликт би постао геноцидан, рекао Грајф

Гидеон Грајф, израелски историчар и стручњак за историју холокауста (Фото: Танјуг – Р.П.)

У Сребреници се није догодио геноцид и нема основа за тврдње да је око 8.000 Бошњака убијено у тој регији у јулу 1995. године, закључци су Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, чији је извештај представљен данас у Београду у присуству осморо чланова те комисије.

Комисија, на чијем је челу израелски историчар и стручњак за историју холокауста Гидеон Грајф, конституисана је у марту 2019. године од стране Владе Републике Српске и пуне две године је радила на извештају који је објављен на више од 1.000 страна.

Према проценама Комисије, између 1.500 и 3.000 бошњачких војника је заробљено и убијено на више различитих локација, а Грајф каже да Комисија не сматра да се у Сребреници догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште, али да ”препознаје чињенице” да је хиљаде људи убијено на најстрашније начине и да одговорни за те злочине морају бити приведени правди.

”Као Комисија стојимо иза сваког слова, наш једини циљ је била истина, сигурни смо да су наши резултати истинити и да представљају реално стање ствари. Обавили смо детаљан посао и верујемо да ће извештај бити коришћен у региону”, рекао је Грајф на конференцији за медије.

Никола Варагић: Геноцидна србофобија

Комисија је, каже, проценила да се злочини у Сребреници не могу сматрати геноцидом у складу са чланом 6 Римског статута заједно, јер слично понашање, како је навео, морало би да се понови против једне исте групе.

Грајф сматра да је кључно да се геноцид дефинише како треба и да се тај термин не користи олако.

”Ако би термин геноцид непрестано користили, временом би тај термин постао безначајан, свака војска и сваки конфликт би постао геноцидан”, рекао је Грајф.

Према његовим речима, извештај Комисије треба да помогне свима у суочавању са прошлошћу, да ојача толеранцију међу народима у БиХ и помогне коначном помирењу и заједничком суживоту свих народа у БиХ.

Нагласио је да Комисија не жели да умањи патњу и страдање било којих жртава и да чланови поштују и саосећају са свим жртвама свих народа из рата у БиХ.

”Комисија је желела да стигне до истине. Желели смо да спроведемо анализу која ће ставити људску патњу у контекст помирења и дијалога. Надамо се да ће након објављивања овог извештаја бити спроведени конкретни кораци како би се сви суочили са прошлошћу”, навео је Грајф.

РСЕ: Друштвене мреже уклањаће садржаје у којима се негира геноцид у Сребреници

Додао је да је једини начин помирења и дијалога да сви народи и сви представници међународне заједнице одају почаст страдалима у исто време на свим местима где су се страдања догодила, без изузетка.

Грајф је рекао да је комисија, састављена од 10 еминентних светских стручњака из различитих области, била потпуно независна у раду.

”Нико није покушао да се меша, да ствара притиска и да нам диктира шта треба да радимо. Влада Републике Српске дала нам је потпуно слободу и обећала да ће прихватити какви год буду закључи извештаја. Преузела је велики ризик на себе, али то је била њена одлука и влада је одржавала своју реч”, рекао је Грајф.

Навео је да су чланови Комисије имали прилику да изуче перцепције које људи имају везане за злочине почињене у Сребреници 1995. године, а мултидисциплинарни састав комисије омогућио је да чланови имају различити приступ и користе различите методологије.

”Осим коришћења документације која нам је била доступна, докумената који постоје при Хашком трибуналу користили смо различита сведочења, судске пресуде…”, навео је Грајф.

Члан Комисије Маркус Голдбах, који годинама заступа жртве Холокауста на суђенима некадашњим нацистима, поновио је да у Сребреници није било геноцида и да се тај догађај не може да пореди са жртвама геноцида у Руанди или Холокауста у Другом светском рату.

Гидеон Грајф: Није било геноцида у Сребреници, страдало 3.714 лица

”Оно што смо пронашли у пресудама је да је постојала намера да се почини злочин геноцида, али ми мислимо да није било довољно велике намере да се више од 7.000 људи убије, иако Међународни кривични суд има другачије мишљење”, рекао је Голдбах, преноси Танјуг.

Валтер Маношек, професор Универзитета у Бечу, рекао је да после 25 године у медијима постоје предрасуде о догађајима у Сребреници и да је у разговору са бројним новинарима широм света приметио да су говорили само о 8.000 цивила, а да нико од њих чуо за 28. дивизију.

”Они су веровали да су страдали само цивили, нису имали других информација и 25 година се понавља прича која нема везе са реалношћу”, рекао је Маношек.

Чланица Комисије Јуки Оса, професорка политичких наука на Универзитету Рикјо у Токију, рекла је да Комисија не негира оно што се десило у Сребреници уз оцену да је то био злочин.

Гидеон Грајф: Као Јеврејин знам шта је геноцид – Сребреница то није

”Да би се оваква врста злочина превентирала у будућности и да се спречи ратни сукоби, не смемо да заборавимо да се ово десило”, рекла је Оса.

У Независној међународној комисији су и професор анатомије на Медицинском факултету у Београду Марија Ђурић, високи званичник МУП-а Нигерије Аденреле Шинаба и Стивен Мејер, професор студија националне безбедности који је годинама радио у Централној обавештајној агенцији (ЦИА).

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Без обзира на то колики је степен његовог поштења, срећа је наша што по ” дифолту” нико други ( по Јудејском схватању ) није доживео геноцид сем њих. Све се враћа. Сада неко хоће да пореди страдање недоказаних 8.000 са страдање недоказаних 6.000.000. Е па неће моћи. На крају ћемо још имати среће јер једино Јудејци могу оборити мит о Сребреници…

Оставите коментар