РСЕ: Друштвене мреже уклањаће садржаје у којима се негира геноцид у Сребреници

Компаније Твитер и Јутјуб у вези са захтевом Института за истраживање геноцида за РСЕ кажу да имају јасно установљену политику која “санкционише сваки говор мржње”

Фото: Flickr/sundeviljeff

Компаније Твитер и Гугл поручиле су, у одговору за Радио Слободна Европа, да имају намеру да са својих друштвених платформи уклањају садржаје у којима се негира геноцид у Сребреници. Претходно је Институт за истраживање геноцида Канада упутио захтев технолошким гигантима Твитер и Јутјуб да забране негирање геноцида на својим платформама.

Компаније Твитер и Јутјуб у вези са захтевом Института за истраживање геноцида за РСЕ кажу да имају јасно установљену политику која “санкционише сваки говор мржње”.

У одговору Гугла, под чијим окриљем је видео-платформа Јутјуб, кажу да ће уклањати све садржаје који крше већ установљена правила компаније о ширењу говора мржње.

Институт за истраживање геноцида: Фејсбук да забрани негирање „геноцида у Сребреници“

„Имамо јасну и успостављену политику у вези са говором мржње а која забрањује садржаје који минимизирају или негирају добро документоване, насилне догађаје, укључујући и геноцид у Сребреници. Ако се утврди да садржај крши ове смернице, ми ћемо га уклонити“, наводи се у одговору портпарола Јутјуба за РСЕ.

Директор канадског Института Емир Рамић за Слободну Европу каже да ИГК води евиденцију о садржајима на друштвеним мрежама и да највише објава у којима се вређају сребреничке жртве долази из Србије али да их има и из Русије, Француске и других држава.

“Ми смо у Канади имали петицију Канадског парламента којом смо тражили кривично санкционисање негатора геноцида у Сребреници у Канади. Петицију је потписало више хиљада Канађана, а спонзор петиције је био члан Канадског парламента Brian Masse“, објашњава Рамић.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Бајденова администрација је за Републику Српску припремила, заједно са својим западним поданицима, стратегију примене меке моћи. Циљ није уништити физички Републику Српску, већ темеље и идеје на којима почива. Зато је донета казнена мера за негирање тзв. геноцида у Сребреници, а за очекивати су ствари попут притисака да се укине име Република Српска, њена застава, њен грб (иако и овај постојећи није њен прави грб), њени празници, затим притисак да се она одрекне од политичког и војног врха који ју је створио и сл., све док од ње не направе пуку административну љуштуру. Зато они не желе у овој фази да укину ентитет, већ његов српски карактер и српску суштину, после чега би он заиста и био обесмишљен. Инцкова одлука је наставак кампање против Србије и Срба која последњих недеља добија пуни замах и оркестрирани карактер и све оно што се дешавало на КиМ и у Црној Гори итекако има везе са тим. Оно што је битно поменути као један од најзначајнијих политичких догађаја везаних за БиХ у 21. веку, а што је промакло свим аналитичарима, јесте да је Кина резолуцијом против високог представника повукла свој први прави политички потез на Балкану уопште. Мудра и стрпљива Кина то није урадила случајно и непромишљено, напротив, одлучила је да је време да полако своју економску моћ претаче у политичку. У сваком случају, све је до Србије, Српске и Срба, ем смо јачи од политичког Сарајева, ем овога пута можда они имају Запад иза себе, али имамо и ми Русију и Кину које нису више пасивни посматрачи. Храбро и главу горе, не може се против судбине, а судбина је да је Српска зрела крушка која ће пре или касније пасти у крило Србије.

 2. @Да се скину образине и видимо ко је ко

  Вреди издвојити и поновити:

  „…У сваком случају, све је до Србије, Српске и Срба, ем смо јачи од политичког Сарајева, ем овога пута можда они имају Запад иза себе, али имамо и ми Русију и Кину које нису више пасивни посматрачи. Храбро и главу горе, не може се против судбине, а судбина је да је Српска зрела крушка која ће пре или касније пасти у крило Србије.“

 3. Стрпљиво, мудро, с визијом будућности, и све се може пребродити.
  Има увек много начина да се стане иза истине и правде.

  Најтврђе границе су језик и култура, пишите ћирилицом и то је пола обављеног посла.
  Ако то не радите, интегрисаће вас и победа ће бити њихова.

Оставите коментар