Митрополит Јоаникије: Устоличење 5. септембра на Цетињу

Подразумева се да ће то бити на Цетињу, одговорио митрополит Јоаникије

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије (Фото: Н. Марјановић)

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измештено.

„Подразумева се да ће то бити на Цетињу”, одговорио је Јоаникије на питање „Вијести”, не желећи да детаљније коментарише.

Један од лидера Демократског фронта и члан Већа за националну безбедност Милан Кнежевић, јуче је најавио да ће Веће и Савет за одбрану и безбедност одлучити где ће бити постављење митрополита – на Цетињу или у Подгорици.

Навео је и да је његов став да оно буде у Цетињском манастиру и да неће подржати ниједан други предлог, осим ако не буде дошао од цркве.

Према незваничним информацијама „Вијести”, са Јоаникијем се пре 15-ак дана састао потпредседник Владе Дритан Абазовић, надлежан за сектор безбедности.

Митрополит Јоаникије: Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква

Тада је митрополит, како је речено Вијестима, „био отворен за све опције”, али је, како додаје портал, неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином одбацио могућност да се устоличење одржи на другом месту, преноси Танјуг.

То је потврдио и у обраћању јавности у недељу, када је навео да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру и да „није извањац, већ је рођен у Црној Гори”.

Према незваничним информацијама „Вијести”, представници Владе ће се још једном састати са митрополитом, највероватније након седнице Већа за националну безбедност.

Адвокат и члан Правног савета МЦП Драган Шоћ рекао је за „Вијести” да не могу Веће и Савет да одлучују где ће бити устоличен митрополит јер не могу световне власти да одлучују где ће бити устоличен верски поглавар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар