Митрополит Јоаникије: Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, већ Српска православна црква

Не зове се наша Црква Србије, него Српска православна црква. То је велика манипулација мењати име, а кад се мења име онда се ту неко лукавство спрема, рекао митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије (Фото: Небојша Марјановић)

Митрополит црногорско приморски Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникије поручио је данас да је спреман на разговор са онима који су против његовог устоличења на Цетињу петог септембра и одбацио као тенденциозне наводе да је „намесник Цркве Србије”.

„Ако су спремни да разговарају, да ми кажу за нешто да нисам у праву, слободно нека дођу… Хоћу да разговарамо и коме год је нешто нејасно у вези моје службе, ја сам спреман да разговарам”, казао је Јоаникије, а пренела служба за информисање Митрополије СПЦ.

Митрополит је са свештенством служио данас литургију у Цетињском манастиру, пар сати уочи протеста на Цетињу који је протекао мирно.

У свом говору осврнуо се и на актуелна дешавања у Црној Гори поводом његовог предстојећег устоличења и позвао све на преображење:

„Ја призивам и себе и све вас, и Цетиње и целу Црну Гору, да се преобразимо, да радимо о добру па ћемо добро и дочекати и добро видети, и добро ће се Божије, кога има у изобиљу у овоме народу, умножити у нама. Даће Бог.

Енглеска амбасадорка у Црној Гори позвала на смиривање тензија око устоличења митрополита Јоаникија

Човек има тај унутрашњи порив да ствара, али врло често има унутрашњи порив и да разара, да упропаштава и обесмишљава, да тоне у бесмисао. Нажалост тога имамо у свим временима. Ево данас на Цетињу биће, како кажу, велика група оних који се противе да тај окупатор звани Митрополит Јоаникије Мићовић дође на Цетиње, да се устоличи. И јасно говоре да мене не признају за свога митрополита и да хоће да ме потерају одавде.

Добро. Значи они су се мене одрекли, али ја као пастир, као митрополит, као човек Јеванђеља, не могу њих да се одричем. То су моја браћа. То је народ који ми је Бог поверио и ја мислим да у њима има много добра. Али како се од тога дошло и ко је ту све порадио да ти људи тако осећају и мисле, то је већ друга тема”, истакао је митрополит и додао да је спреман и увек ту за размену разлога и мисли, али не и мржње и пакости.

„Спреман сам да одговорим, и видим да могу на свако питање да им одговорим, ако ћемо да разговарамо као људи, што је говорио Патријарх Павле. На то смо призвани, имамо нашу народну етику. Марко Миљанов који је носио јеванђелску етику говорио је шта је човјек, бити човјек је штитити другога од себе. Зато је наш Патријарх Павле говорио: Будимо људи.”

Говорећи о онима који се противе његовом устоличењу рекао је:„Ја не могу да се њих одречем, они су се мене одрекли. А ја њих не могу. Шта би било да се ја њих одречем? То би значило да их искључим из Цркве и предам проклетству,  а то нећу. Али их упозоравам, да сами не навуку проклетство на себе, као много пута до сада. И тога се бојим, да ће то многи учинити изманипулисани људи, помрачени, злоупотребљени.  Жао ми је деце и омладине, што се трују млади људи.”

Патријарх Порфирије: Србин Православни Хришћанин – наше пуно име и презиме

Наследник блаженопочившег митрополита Амфилохија оценио је манипулацијама и тенденциозним тврдњама наводе да је „намесник Цркве Србије”.

„Не зове се наша Црква Србије, него Српска православна црква. То је велика манипулација мењати име, а кад се мења име онда се ту неко лукавство спрема.

Дакле, кад кажу да ме шаље црква Србије хоће да ме вежу за политику, а ја желим да се вежем само за Христа и за Цркву”, рекао је и истакао да поштује сваку државу – Србију и Црну Гору.

„Мене не шаље црква Србије, мене не шаље ниједна држава, мене шаље Српска православна црква, мене признаје моје свештенство Митрополије црногорско-приморске и вјерујући народ Црне Горе. Ја нисам извањац, ја сам рођен у Црној Гори, грађанин ове државе. Овдје одрастао испод планине Његош по којој сам чувао 200 оваца и учио Горски вијенац напамет. Откуд сам, одакле су дошли Петровићи? ”, рекао је и подсетио да је он грађанин ове државе.

Што се тиче разних манипулација у којима се говори да ће група људи спречити његову хиротонију, владика објашњава да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру.

„Овде сам практично започео службу. Нисам ја од некуд дошао у Црну Гору да је окупирам, откуд мени то да се приписује, откуд мени те могућности да ја било кога окупирам?! Моје је да окупирам само љубав, али то је она љубав која се не намеће – то је Христова љубав….”, поручио је.

Указао је да некоме у Црној Гори смета Српска православна црква и приметио да је чудно да никада није чуо да некоме Србину у Црној Гори, а има их, каже, толико, смета то што се ово зове Митрополија црногорска.

Полиција Црне Горе: Представници тзв. ЦПЦ упркос договору ушли у цркву на Ловћену

„Нити једном Србину из Црне Горе, нити било коме одакле друго, то досад није засметало. Него нам је свима част јер знамо њену историју и њену улогу од Светог Саве па до дана данашњег”, истакао је митрополит.

Подсетио је да је у Цетињском манастиру законито хиротонисан, законито изабран за епископа, а након смрти митрополита Амфилохија, законито одређен за администратора и послат на Цетиње, као и да је законито изабран на Светом архијерејском сабору.

„Нека говоре браћа шта год хоће, али нека не лажу,” навео је Јоаникије у јутрошњој литургији у Цетињском манастиру, саопштено је из МЦП.

Владика Јоаникије је нагласио да оно што не може да прихвати је да се у Црној Гори шири реторика великог фашистичког слуге и курира поглавника Анта Павелића нашега издајника Секуле Дрљевића.

„Не приличи то Црној Гори! Они који барјаче са барјаком антифашизма прихватили су идеологију највећег фашисте са овог подручја – проклетога Секуле Дрљевић. Какви парадокси, какво лудило, каква срамота! Исто тако јасно је свима да се под барјаком патриотизма много крало и много упропашћавало, као што се и под барјаком антифашизма ширила братска мржња и раздор, и раније и данас”, рекао је митрополит и позвао вернике да се тога ослободе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 8. 2021)

Полиција: На протесту на Цетињу због устоличења митрополита Јоаникија било 4.000 људи

Организатори протеста траже да устоличење Јоаникија буде на неком другом месту, а не у Цетињском манастиру-седишту Митрополије

Фото: Снимак екрана

Управа полиције Црне Горе саопштила је да је на Цетињу на данашњем протесту због најављеног устоличавања митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија у Цетињском манастиру било присутно око 4.000 грађана.

У саопштењу, црногорска полиција одбацила је наводе да су грађани били спречени да дођу на протест у Цетињу, и навела да тај скуп није био најављен.

Организатори данашњег протеста, група грађана, тражи да устоличење Јоаникија буде на неком другом месту, а не у Цетињском манастиру-седишту Митрополије.

Они су поручили да је Јоаникије „недостојан трона Св. Петра Цетињског”, да је „намесник Цркве Србије” и најавили „одбрану” Цетињског манастира, преноси Бета.

Церемонија устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру је најављена за 5. септембар.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар