Дојче веле: У Авганистану заказала немачка тајна служба

За БНД и канцеларски кабинет анализа учињених грешака тек је почела, а њоме ће се сигурно позабавити и нови сазив Бундестага након парламентарних избора 26. септембра

Припадници авганистанске војске се повлаче (Фото: АП – Х.С.)

Немачка тајна служба БНД, по свему судећи, погрешно је проценила ситуацију у Авганистану, а због лоших обавештајних података сада траје драма на кабулском аеродрому, оцењује данас „Дојче веле”.

Када је пре неколико дана Бруно Кал, шеф обавештајне службе БНД изашао пред посланике да им објасни шта се збило у Авганистану, многи су седницу напустили запањени.

Како су рекли, Кал је признао да БНД уопште није рачунао да ће се талибани прошетати до центра Кабула и тако лако преузети власт.

БНД је у Авганистану доживео драматичан пораз и тако довео владу Ангеле Меркел у неугодну позицију, додаје „Дојче веле”.

Јер, још у јуну је шеф дипломатије Хајко Мас у парламенту искључио могућност да „талибани за неколико недеља преузму власт”.

Џозеф Бајден: Талибани се нису променили, али пролазе кроз кризу идентитета

Како се претпоставља, та његова прогноза заснивала се управо на проценама немачких тајних служби.

Савезна влада редовно добија информације о општој безбедносној ситуацији од БНД, Службе за заштиту уставног поретка која делује на домаћем терену и војне тајне службе МАД.

Међутим, сви они, пре свега БНД, потпуно су превидели да ће се након повлачења страних трупа из Авганистана немачки држављани и авганистански сарадници тако брзо наћи у највећој опасности, додаје се у тексту немачког медија.

У прилог томе говоре ужурбане мере за спашавање на аеродрому у Кабулу.

Бивши високопозиционирани агент БНД Герхард Конрад каже да тајне службе морају да имају бројне сараднике на терену, што, како је рекао, у Авганистану вероватно није био случај.

„Оне морају да познају кретање противника, талибана. Оне морају такође да познају и снаге, намере владе”, рекао је Конрад за јавни сервис АРД.

За БНД и канцеларски кабинет анализа учињених грешака тек је почела, а њоме ће се сигурно позабавити и нови сазив Бундестага након парламентарних избора 26. септембра, можда у облику парламентарног анкетног одбора, оцењује „Дојче веле”.

Ненси Пелоси: Честитам Бајдену на јаком и одлучном повлачењу из Авганистана

Онда ће, додаје се, и Ангела Меркел морати да сведочи јер БНД спада у надлежност канцеларског кабинета.

Тада би сведочила као пензионерка – после избора се повлачи из политике – али ће морати да преузме одговорност за евентуално заказивање тајних служби у Авганистану у њеном мандату, закључује се у тексту „Дојче велеа” преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар