Вјоса Османи: Повећавамо капацитете за пријем избеглица из Авганистана

Када ће избеглице стићи зависи од тога како су њихов превоз организовале САД. Спремни смо, отвореним вратима и отвореним срцем, поручила председница тзв. Косова

Вјоса Османи (Фото: CC BY-SA 4.0/Википедија/Egnesa Vitia)

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи изјавила је да такозвано Косово повећава капацитете за прихват авганистанских избеглица, не наводећи колико ће њих доћи, преноси Коха.

Османијева је додала да је све спремно за прихват прве групе избеглица, на једној од планираних локација.

“Спремни смо да прихватимо прве избеглице. Радимо на повећању капацитета за што већи прихват. Не могу да говорим о броју или локацији на којој ће бити смештени. Када ће стићи зависи од тога како су њихов превоз организовале САД. Спремни смо, отвореним вратима и отвореним срцем”, рекла је Османијева у разговору за британски “Скај њуз”, преноси Косово онлајн.

Додала је да ће саопштити датум доласка прве групе избеглица када буде добила информације. Такође, истакла је да је пет грађана такозваног Косова у Авганистану затражило помоћ од институција за евакуацију и да су сви други раније напустили Авганистан или су већ евакуисани.

Приштина и Тирана прихватиле захтев САД да приме америчке савезнике из Авганистана

Нагласила је да нема захтева за статус боравка, јер ће такозвано Косово бити привремено уточиште за избеглице, које су се пријавиле за одлазак у САД.

“Разговори које смо водили са САД били су о људима, запосленим у америчкој војсци, који су већ изразили интересовање за директан одлазак у САД”, рекла је Османијева.

Истакла је да ће им Косово пружити уточиште колико год то буде било потребно.

“Наша врата су отворена и нема земље на свету која разуме бол избеглица више од нас”, поручила је Османијева.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар