Енглеска амбасадорка у Црној Гори позвала на смиривање тензија око устоличења митрополита Јоаникија

Одговорност Владе да у сарадњи са верском заједницом и општинским властима постигне споразум о одговарајућим безбедносним мерама у току устоличења митрополита СПЦ , рекла Карен Медокс

Амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс (Фото: Британска амбасада)

Амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс позвала је данас на смиривање тензија и потребу успостављања одговарајућих безбедносних и здравствених мера током предстојећег устоличења митрополита Српске православне цркве Јоаникија на Цетињу.

Одговорност Владе је да у сарадњи са верском заједницом и општинским властима постигне споразум о одговарајућим безбедносним и здравственим мерама у току устоличења митрополита Српске православне цркве Јоаникија, саопштила је Медокс на Твитеру после састанка са црногорским премијером Здравком Кривокапићем.

Безбедност грађана Црне Горе мора бити највиши приоритет, истакла је Медокс после састанка са Кривокапићем, који је, према њеним речима, поделио забринутост због тензија везаних за предстојећу церемонију на Цетињу, пренела је РТЦГ наводи Танјуг.

Медокс је, како је пренео црногорски јавни сервис, додала да су слобода изражавања и право на мирно окупљање и даље важни.

„У овим временима морамо се носити са врло опипљивим изазовом који представља пристизање делта соја вируса у Црну Гору и потребом да се избегавају велика окупљања без стриктне ковид контроле”, написала је Медокс.

Она је оценила да, осим Владе, од велике помоћи могу бити политичке и верске вође тако што ће позвати на смиреност и трагати за путем који подразумева смањење тензија.

На Твитеру се у среду појавио снимак непознате мушке особе са непримереним и претећим порукама уочи церемоније устоличења епископа Јоаникија за митрополита црногорско-приморског на Цетињу 5. септембра, саопштено је раније из црногорског Министарства унутрашњих послова.

„Поводом објаве на друштвеним мрежама, којом се прети убијањем на Цетињу, поступили смо у складу са надлежностима”, саопштио је МУП Црне Горе на Твитеру.

Амбасада САД у Црној Гори у четвртак је позвала на смиривање тензија пораслих због предстојећег устоличења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, док су из Делегације ЕУ у Подгорици упозорили да су изјаве које креирају етничке и верске тензије у супротности с европским вредностима.

Амбасада САД: Власт у Црној Гори и СПЦ да блиско сарађују око места устоличења митрополита Јоаникија

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. Што је већи нитковлук несоја који кроз “ власт “ издају и газе Србље несрећно у свим Србским земљама, који свако наказно шиљеже из којеквих сатанских амбасада питају за став, мишљење и одлуку, можеш мислити – бедни миш приупитује хијену, што је јаднија и нечаснија гмизавост одверених и озверених, већа је моја слободновољна одлука да будем на Цетињу… Но, и сама СПЦ се колебајући чека. А то није оно ЧАЈЕМ из Символа Вере, већма слути на (О)чајање…

    9
    1
  2. Ovo za rubriku Verovali ili ne.

  3. Огласила се права газдарица ЦГ, док њени код куће креирају наставак или окончање „корона“ пројекта, како им већ одговара..

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading