Патријарх Порфирије: Србин Православни Хришћанин – наше пуно име и презиме

Знамо да је наше име Хришћанин, знамо и да је наше презиме Православни. Србин Православни Хришћанин, то је пун идентитет, рекао српски патријарх

Патријарх Порфирије у Добоју (Фото: Фејсбук страница патријарха Порфирија)

Патријарх српски Порфирије поручио је у Добоју да ће се молити за мир на тим просторима и да ће, заједно са својом браћом архијерејима, учинити све да будемо оно што јесмо и да своје српско име носимо са поносом.

Да би се то могло, неопходно је своје не продати ни по коју цену, јер када српски народ зна шта је његово, знаће да цени и туђе, а у томе се треба равнати према искуству предака, истакао је Порфирије.

Патријарх српски је навео да велика радост испунила његову душу због тога што је прва посета Републици Српској и БиХ управо посета Добоју.

„Имам вас у срцу и непрестано се молим Богу за вас и молим вас да се молите за мене, јер ја сам овде заиста свој међу својима“, поручио је патријарх након славског обреда поводом крсне славе града Добоја Преображења Господњег.

Патријарх Порфирије је позвао на очување мира, истичући да морамо да поштујемо и уважавамо једни друге. Указао је на потребу јединства и на смиреност, насупрот неслагању, да би Срби сачували своје име и идентитет.

„Јединство, љубав и вера чине да знамо да нас Бог воли“, нагласио је патријарх.

Он је навео да је Република Српска гарант мира и постојања српског народа у БиХ, али и гарант суживота свих народа у БиХ.

Патријарх српски је напоменуо да је дошао у крајеве одакле су и његови корени, који су уткани у његово биће и душу, што му је, како ја рекао, давало и даје снагу, пренела је РТРС.

„Знамо да је наше име Хришћанин, знамо и да је наше презиме Православни. Србин Православни Хришћанин, то је пун идентитет, пуна мера, пуно име и презиме којим ми себе познајемо од кад знамо за себе. Тим именом и презименом, ја Србин Хришћанин Православни упознао сам себе управо на овим просторима“, изјавио је Патријарх Порфирије.

Он је рекао да је на овим подручјима било много неспоразума, крви и патње, поручивши да обично људи имају потребу за разумевањем, за миром и суживотом без обзира на веровање и да ту постоји простор за јединство, упркос онима који имају друге интересе.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/НСПМ, 19. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Православни хришћанин не љуби Папи руку!

    4
    1

Оставите коментар