Факти: Удар на Кримски мост извели британски SAS-овци

Посланик украјинског парламента Алексеј Гончаренко похвалио се минулог августа да је Кијев обавио преговоре са министром одбране Велике Британије Беном Воласом о плану уништавања Кримског моста

Кримски мост непосредно по нападу (Фото: Факти)

Постепено се слажу коцкице мозаика добро испланираног терористичког напада на Kримски мост.

Већ је утврђено да је камион-бомба, чије је дизање у ваздух изазвало експлозију седам вагона-цистерни са бензином, био до врха натоварен експлозивом.

Потврђено је и да је његово кретање било строго синхронизовано са кретањем огромног теретног воза са бензином, а да је камион дигнут у ваздух када се изравнао са возом, па је раздаљина међу њима била напросто мизерна за количину експлозива коју је носио.

Још није разјашњено да ли је возач камиона искочио из њега неколико секунди пре експлозије и са моста скочио у воде Керченског мореуза. И, ако јесте: ко је чекао спреман да га „покупи“?

Још није утврђено ни да ли је операцијом управљано преко страног извиђачког авиона или са неког брода или чамца са којег је мост био директно видљив.

Т. Џ. Коулз: Како је Британија потпалила украјинску ратну машину и призвала директан сукоб с Русијом

Све је мање уверљива верзија да иза напада на мост стоји Главна обавештајна управа (ГУР) Украјине.

Још 23. априла 2022. године, односно тачно два месеца након почетка руске специјалне операције, најмање две групе специјалиста (SAS-оваца) за диверзантски и герилски рат стигле су у Украјину из града Херефорда из Енглеске.

Свака са најмање 8-10 људи.

Тајмс: Елитне ваздухопловне јединице британске војске САС налазе се у Кијеву

Такве британске групе учествовале су у Корејском рату, у сукобима у Северној Ирској, у рату Велике Британије и Аргентине око Фокландских (Малвинских) острва, у догађајима у Персијском заливу и  авганистанској кампањи НАТО. И, свуда су њихови главни задаци били уништавање непријатељских штабова, командних места, железничких чворова, складишта муниције и оружја, итд.

Тајмс: Сведочење о акцијама британских специјалаца – убијали и људе који нису претња

У јуну је присуство британских диверзаната у Украјини било потврђено и на Западу.

Амерички новинар истраживач Сет Харп објавио је своју преписку са плаћеником из САД, који је посведочио да у Украјини ратују припадници Специјалне ваздушне службе (Special Air Service, SAS, нап. СтСт) Велике Британије и да су имали губитке због „пријатељске ватре“ коју су на њих отварали Украјинци. Поред осталог, једног снајперисту…

American investigative journalist Seth Harp reveals the current realities of the defenders of Ukraine

Посланик украјинског парламента Алексеј Гончаренко похвалио се минулог августа да је Кијев обавио преговоре са министром одбране Велике Британије Беном Воласом о плану уништавања Кримског моста.

Украјински посланик: Енглески министар одбране и ја смо још у јуну разговарали о плану за уништење Кримског моста

Чак је открио и где: на јунском самиту НАТО.

Гончаренко је приложио и фотографију са тих преговора на којој је и тадашњи британски премијер Борис Џонсон.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 10. 10. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар