Тајмс: Елитне ваздухопловне јединице британске војске САС налазе се у Кијеву

Дошли су у Украјину како би одржали курс о руковању моћним оружјем које је Британија испоручила Украјини

Извор: Тајмс

Елитне ваздухопловне јединице британске војске САС налазе се у Кијеву, где обучавају украјинске војнике како да користе противтенковске ракете, пише Телеграф, цитирајући лондонски Тајмс.

Официри из два украјинска батаљона рекли су да су их британске специјалне снаге посетиле у протекле две недеље како би одржале курс о руковању моћним оружјем које је Британија испоручила Украјини. Раније су војници користили упутства на Јутјубу о употреби ракетних бацача.

Британци су прво послали војне инструкторе у Украјину након руске анексије Крима 2014. године, али су своје снаге повукли у фебруару, непосредно пре инвазије, како би избегли могућност директног сукоба са Русијом и увлачења НАТО-а у сукоб.

Извор: Снимак екрана/Мондо

Капетан Јуриј Мироненко, чији је батаљон стациониран на Оболону у северном предграђу Кијева, рекао је за Тајмс да је обука настављена и неопходна за нове регруте и ветеране који се враћају јер нису имали претходног искуства са противтенковским пројектилима.

„Добили смо огромну војну помоћ од Британије, али људи који су знали да користе НЛАВ системе били су на другим позицијама, па смо морали да се сналазимо уз помоћ Јутјуба. То се може научити за седам минута, пет до седам минута. После тога смо имали добар тренинг. Британски официри су били овде пре две недеље у нашој јединици и одлично су нас научили. Пошто су тренинзи били успешни, сада имамо више самопоуздања“, рекао је он.

Вечерње новости: Лондон Куртију послао лаке противтенковске ракете

Његове речи је потврдио и командант украјинских специјалних снага, који је рекао да је 112. батаљон, коме је била припојена његова јединица, прошле недеље прошао обуку.

„Британци су добри момци. Позвали су нас да их посетимо када се рат заврши“, рекао је други командант под надимком „Медвед“. Десетине ветерана британске војске су добровољно, не као активни британски војници, дошли да ратују у Украјину, али украјински команданти инсистирају да се у овом случају ради о активним припадницима британских специјалних снага који су дошли на обуку.

Британско Министарство одбране одбија да потврди причу украјинских команданата, позивајући се на дугогодишњу праксу да не коментаришу специјалне операције.

У петак је постало познато да је Москва послала званично писмо Сједињеним Државама упозоравајући да пошиљке осетљивог оружја из САД и НАТО-а погоршавају тензије у Украјини и могу довести до „непредвидивих последица“.

У дипломатској ноти, чију је копију прегледао Вашингтон пост, они су навели да Сједињене Државе додају „уље у ватру“ најновијим пакетом војне помоћи од 800 милиона долара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 16. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading