Тајмс: Сведочење о акцијама британских специјалаца – убијали и људе који нису претња

Декласификовани документи сугеришу да постоји „језив образац“ понашања јединице током смртоносних ноћних рација

Британске специјалне снаге у Авганистану (Фото: The Times)

Страхови припадника британских Специјалних ваздухопловних служби (САС) да ће се због убиства недужних цивила у Авганистану бити процесуирани, објављени су у мејловима које је високом суду доставио један авганистански цивил, Саифулах Јар, који захтева истрагу убиства чланова његове породице у нападу САС-а.

Старији официри британске Специјалне ваздухопловне службе (САС) изразили су велику забринутост у мејловима због јединице САС-а назване „скитница“, која је погубила ненаоружане цивиле у Авганистану 2011. године, објавио је „Тајмс“.

Наводни мејлови открили су да су у периоду од три месеца најмање 33 особе убијене током ноћних рација њихових кућа и то након што су се предали.

У једној од порука командант САС-а је рекао да „узнемирујући“ наводи подижу вероватноћу да су „припадници јединице спроводили политику убијања мушкараца чак и кад они нису представљали никакву претњу“.

Декласификовани документи сугеришу да постоји „језив образац“ понашања јединице током смртоносних ноћних рација.

Мајлови су наводно декласификовани након што је држављанин Авганистана Саифулах Јар тражио правду за четворо његових рођака убијених у једној од ноћних рација. Према извештају, кад је судија питао министра одбране Бена Валаса зашто су ти докази раније одбијени, он је одговорио да „нису нови“.

„То нису нови докази и овај историјски случај је већ независно истражен. Ови документи сматрани су делом независне истраге која је закључила да нема довољно доказа да се случај процесуира“, наводно је рекао министар.

Истраге против јединице САС назване „скитница“ покренуте су 2017. након што су се појавиле информације да су ове трупе наводно починиле „ратне злочине“, убијајући невине цивиле у Авганистану и фалсификујући извештаје мисија како би прикрили убиства. Влада, међутим, није била вољна да настави истрагу, чиме је изазвала оптужбе за заташкавање.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 8. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар