Дејли телеграф: Британским војницима неће се судити за злочине у Авганистану

Истражни тим је и званично престао са радом после шест година. Ниједном војнику не прети судски процес, пише Дејли телеграф

Британски војници у Авганистану (Фото: Ministry of Defense/Medium)

Министарство одбране Уједињеног Краљевства саопштило је да није успело да утврди „довољно доказа о ратним злочинима“ британских војника у Авганистану. Тим који се бавио истрагама престао је са радом.

Другим речима, вишегодишње истраге овог Министарства на које су бачени милиони фунти нису дале никакве резултате, пише „Дејли телеграф“, преноси РТ.

Група официра војне полиције истраживала је оптужбе о убиствима и другим злочинима за које су, како се претпоставља, одговорни британски војници у Авганистану.

У најинтензивнијем периоду на томе је радило 120 људи а операција је имала службени назив „Нортмур“. Истрага је обухватала 52 сумњива смртна случаја која су се догодила у периоду од 2005. до 2013. године.

Ипак, истражни тим је и званично престао са радом после шест година. Ниједном војнику не прети судски процес.

Министарство је признало да истрага која је британске пореске обвезнике коштала 10 милиона фунти није дала никакве резултате, констатује британски дневник.

Од раније је већ познато да ни против војника осумњичених за злочине у Ираку такође неће бити подигнуте никакве оптужнице.

Тврдње да су злочини британских војника скривани појављивале су се више пута. Тако је на пример британски BBC у једном од програма говорио о убиству четворо младих у једном авганистанском селу 2012. године, при чему је двоје дечака било узраста 12 и 14 година.

Према наводима изнетим у програму, извештај о инциденту је био фалсификован, а према наводима сведока дечаци су убијени пуцњима у главу током ноћне рације.

У програму BBC наведено је и да је детектив сарадник у операцији „Нортмур“ рекао да им није било дозвољено да саслушају сведоке из Авганистана.

„Ако једино што имате јесу само британски искази, каква је то истрага“, навео је он.

Лист подсећа да је влада Бориса Џонсона представила нацрт закона о операцијама у иностранству, којим се, између осталог, предвиђа петогодишње одлагање истраге од момента инцидента.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. … архиве су требале да буду отворене рецимо ’95-те али су остале затворене на још 50 година.
    За сваки случај.

    А истрага траје ли траје …

Оставите коментар