Владимир Путин прогласио делимичну војну мобилизацију која почиње одмах

Мобилисаћемо оне који су у резерви, који имају искуство у армији и који имају искуство у борбама, објавио председник Руске Федерације

Владимир Путин (Фото: Вечерње новости)

Руски предсједник Владимир Путин, у свом обраћању нацији, најавио је дјелимичну мобилизацију у Руској Федерацији и поручио да Запад жели да уништи Русију.

„Говорим о дјелимичној мобилизацији. Мобилисаћемо оне који су у резерви, који имају искуство у армији и који имају искуство у борбама. Прије него што буду послати на фронт, проћи ће кроз обуку“, рекао је Путин.

Казао је да је одлука потписана: „Мобилизација се организује од данас. Позивам све регије да нам пруже подршку у овоме. Желим послати и поруку онима који ће бити мобилисани. Биће им гарантовани исти услови као и војницима који су ту под уговором“, рекао је Путин.

Парламент ће, како је рекао, бити информисан о мјерама које су потребне за извођење дјелимичне мобилизације.

Пол Крејг Робертс: Путинова основна грешка – упорна толеранција

Навео је да Запад није жељео и не жели мир између Украјине и Русије, те да је Специјална операција била неопходна ради борбе против нацизма у Украјини.

„У питању је заштита суверенитета и територијалног интегритета Русије и подршка сународника да сами одреде своју будућност“, рекао је Путин.

Поручио је да је главни циљ ослобађање Донбаса. Када је ријеч о референдумима, Путин је подржао настојања сепаратиста.

„Наша браћо и сестре у Донбасу, Херсону и Запорожју, учинићемо све како би се референдуми одржали и како би људи изразили своју вољу. Одлуку ће донијети грађани Луганска, Доњецка, Запорожја и Херсона. Морамо учинити све како би заштитили нашу домовину, људе у Русији и људе на ослобођеним територијима“, увјерен је Путин.

Поручио је да Русија има оружје модерније од оног које има НАТО.

„И нећемо оклијевати да га употријебимо ако наша територија буде угрожена. Не блефирам“, упозорио је Путин.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 21. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

14 replies

 1. Постаје ОЗБИЉНО. Како и доликује озбиљном народу, озбиљној земљи и тврдој вери. Бог је с Русијом.

  39
  1
 2. @Зоран Николић ( Ваљево )
  „Мы Русские, с нами Богъ“. Са заставе царске Русије…

  26
  1
 3. Мобилизација је најављена доста давно али изгледа да нико на Западу није веровао да ће се то десити. Једна од константи Путина је да не блефира али најаве неких потеза су у одређеној мери загонетне за оне који не разумеју да су то изјаве за управљање перцепцијом на два нивоа: општа јавност и центри доношења одлука (командни центри).
  Обично су командни центри противника прилично збуњени тајмингом и артикулацијом одлуке која је најављена а то је мајсторство информационог ратовања.
  Мобилизацијом у овом тренутку решава се неколико проблема и отвара читава мрежа праваца деловања. Нисам сигуран да су командни центри Запада све те алтернативе сагледали у контексту свега што је претходило доношењу овакве одлуке а посебно у светлу онога што тек следи. Главно је да не треба да се жале на Русију јер су упозорени. Нису слушали Путина 2007, нису га слушали 2014, нису га слушали …. нису га слушали децембра 2021. и сада је касно да праве планове Б и Ц јер је Русија преузела стратешку иницијативу и неће да је испушта док не реши нека безбедносна питања. Све је отишло сувише далеко тако да је сада тешко изаћи из сукоба тек тако уз минималне компензације.
  За ЕУ је боље да што пре истакне белу заставу безусловне капитулације (укидање свих санкција, враћање заплењене имовине Русије, итд.) пошто би је сада Русија можда прихватила пошто касније може да се деси да то не буде прихваћено.

  28
  1
 4. Накнадна памет и није нека памет!
  Никада ми нису биле јасне накнадне памети екс комунисти, данас све и свашта у новонасталим државама, а где су се пре, у замаху комунизма, понашали скоројевићко-каријеристички, полтронашки, чак себично, анационално, крајње русофобно (србофобно – у српском случају). Трагедија је што су тек сада неки након свих силних страдања Руса (Срба) прогледали властитим очима! Путин је именовао кривце за делење, непотребим, непринципијелим границама истог или братског народа од стране Лењина (Уљанова), а по коме некадашњи Симбирск и данданас има име Уљановск, али га не критикова! Може бити стога шту му је деда по мајчиној линији (а мајка му је била руска Јеврејка) био ни мање ни више него кувар поменутим Лењину и Стаљину!? Не бојим се врага онога ка да га је ко на гранам` листа, но се бојим врага домаћега – рече кнез Данило у „Горском Вијенцу“. Тешко је очекивати да народ и државу коју су у проблеме увалили могу извући лица која су била неко и нешто у екс систему. Можда је В. Путин изузетак!? Време ће показати. Шеста колона је сада, након овог корака, највећа опасност јер у РФ никада није ни покушана преко потребна лустрација. А она опака, само вреба прилику.

  18
  1
 5. @Посматрач из бирцуза
  „А војни контигент СВО од око 200 хиљада људи је одлично изабран за потребе операција на територији која ће бити ослобођена до краја септембра а онда долази јесен и хладна и гладна зима за неослобођен део Украјине.“
  Написали сте 6. августа о.г. Имали сте још „бисера“, што би рекао г. Александар Лазић.
  Нема ту много памети, иако Ви то покушавате тако да представите.То је неозбиљно. Користио се мудрошћу из басне: чобанин виче „ево вука“, неколико пута. Наравно, нико му не верује када се вук заиста појави. Русија мора да буде спремна да одбије (вероватну) предстојећу офанзиву Укра. И опет Кефало касни. У игру ће, пре или касније, ући и Пољаци у много већем обиму. Не може се много очекивати од Белоруса, јер су им ефективи много мањи него што су пољски. Тако да ће Кефало морати да прекине „игранку“ нечим веома разорним, или да темељито уништи инфраструктуру Украјине. Да иде на пуну мобилизацију-неће. И ово неће нарочито да убрза рат.
  Пошто се ЕУ још није предала, верујем да ће после ове мобилизације да се преда и то безусловно. Заборавили сте да треба да се предају и САД.

  3
  1
 6. Не јавља се онај душебрижник руске економије, @Јован П. Како рече, не треба мобилизација, јер је штетна за руску економију. Таман када им је економија у великом успону. Вероватно брине да се она не уруши под теретом мобилизације.

  3
  1
 7. @револуционар

  Признајем, били сте у праву. Оваква, делимична мобилизација, боље да је раније кренула, али боље икад него никад. Такође, признајем стоје Вам процене за Пољаке и трку са временом да се обуче резервисти, уништава инфраструктура и истовремено одбију напади Укра у наредних пар недеља/месеци.

  То не мења чињеницу да мобилизација утиче лоше на економију и да мобилисани у релативно већем проценту гину на ратишту, те је и организација обуке мобилисаних у наредна два, пре ће бити три месеца од великог значаја.

  Је л’ Вас задовољава овакво признање да сте за мобилизацију били у праву или треба још нешто да напишем/признам?

 8. @револуционар
  Колико ми се чини долази јесен и дуга зима а Русија је одлучила да уместо 200 хиљада војника сада ангажује додатне снаге тако да ће их бити преко пола милиона. Не треба заборавити и додатни контигнет од преко 100 хиљада војника који служи као тактичка резерва а чије је формирање почело пре пар недеља .
  А јесен и хладна и гладна зима има да буде фатална за нацисте јер су услови за ратовање на минус 20 за мобилне јединице Руске Федерацаји много повољнији пошто нема фолијарне заштите а и сви објекти у простору на инфрацрвеним скенерима постају веома уочљиви. Практично је немогуће сакрити се на минус 20 степени Целзијуса јер су војнообавештајни скенери БПЛА доминантно са инфрацрвеним сензорима.
  Украјинска војска јесте прегруписана и искористила је оперативне слабости распореда руске војске на терену због релативно малог броја руских војника али се то сада решава и то врло ефикасно тако да је Украјинска контраофанзива у суштини фијаско са губитком тактичке и стратешке резерве.
  Треба додати да после референдума на ослобођеним просторима исти постају саставни део Руске Федереације па је сваки напад на њих напад на Русију а то значи рат пуног профила. Специјална војна операција је завршена. Сада смо сведоци почетка рата Русије и Запада преко Украјине.
  Да ли ће Запад моћи да за тако кратко време обезбеди неопходне ресурсе за ратовање украјинској војсци? Практично је то немогуће јер сада иду удари по инфраструктури и по командним центрима на целој територији Украјине. Вероватно ће у наредних десетака дана генералштаб ВСУ, командни центар СБУ, парламент, министарства у Кијеву да буду ракетирани и претворени у гомилу шута. Како то иде знамо на примеру Генералштаба ВЈ из 1999.
  Изгледа да ће ова јесен и посебно зима у Украјини бити и хладнија и гладнија него што су многи очекивали и оних 5 до 10 милиона Украјинаца који су се вратили из избеглиштва после 24.2. има поново да појуре у “топлије” и “ситије” западне крајеве (мало сам циничан). Нешто ми се указује да западни “пријатељи”, односно “партнери” Украјине неће нешто да буду одушевљени. Указује ми се да ће и код Западњака бити и глади и хладноће. Прошле године је у УК око 30 хиљада људи умрло од хладноће а за ову јесен/зиму предвиђа се да ће се тај број удесотостручити. У ЕУ је ситуација веома тешка са енергентима и можемо очекивати и преко милион мртвих од глади и хладноће у ЕУ. Па ни Србија се неће тек тако извући јер су процене да ће хиљаде ако не и десетине хиљада људи умрети од хладноће али и од глади. За нас је опасност да десетине хиљада украјинаца дођу у Србију и да оптерете све системе за пружање помоћи избеглицама и социјали.
  Мада је могуће да се рат Русије и Украјине нагло заврши безусловном капитулацијом Украјине. Да би се то десило Зеленски и сарадници мораће да оду милом или силом. Указује ми се да се Зеленском спрема свилено гајтанче.
  Безусловна капитулација Украјине отвара простор Западу да почне преговоре о повећаним испорукама енергената тако да ће се и на Западу наћи спонзори преврата у Украјини.

  4
  1
 9. Ne znam samo na cemu ce da prevezu te mobilisane !? U autobusima, k’o Vucic naprednjake !? Za razliku od Drugog svetskog rata, kada su na front dolazila sve novija i bolja oruzja, sada mogu da dodju samo sve starija! Nece doci ni oba Kurganjeca-25 ni sva tri T-14, niti ce se povecati broj aviona na nebu. Sto se termovizije tice ni SSSR nije ima podvesne kontejnere kao sto su „Lantrin“ ili „Lajtening“. Stavise, SSSR se kladio na tzv. pasivne nisane koji uvecavaju prirodno osvetljenje nocu, buduci da prva generacija termovizijskih nisana i nije bila mnogo bolja, sto je dovelo do toga da odustanu od svojih projekata. Buduci da nema snimka nisanskog displeja upotrebe ruskih protiv-oklopnih raketa sa helikoptera po danu iz Sirije ili Ukrajine da daljina nije ispod 5km, termovizija ce samo tu daljinu jos da skrati! Termovizijski nisani na tenkovima su beloruski „Sosna-U“ radjeni na bazi francuskih. Ruski pokusaj da se oslobode strane tehnologije, termovizijski nisan PKM-T je zajedno sa novim eksplozivno-reaktivnim oklopom „Relikt“, pokrivkom „Nakidka“ koja treba da smanji toplotni i radarski odraz tenka, zavrsio u SAD tako sto su se Banderisti dokopali napustenog (od strane na paradama cuvene Kantemirovske divizije koji Rusi zovu „parketna“ ili „muzicka“) T-90M, kao sto su se dokopali aktivnog ometaca iz kompleksa „Hibini“, poznatog kod nas iz vesti o tome kako je Su-24M sa njim izbacio iz stroja elektroniku americkog razaraca „Donald Kuk“, sto su ruski sajtovi o naoruzanju odmah dematovali, buduci da ovaj sistem nije ni ugradjen na Su-24M, sto nije omelo, kao ni „Donald Kuk“ ;)))) nase „analiticare“ i „mislioce“, koji sve znaju iz „novina“, da ponavljaju ovu pricu! Inace, SSSR nije uspeo da masovno uvede u upotrebu avion za elektronsko ratovanje Su-24MP. Prema nekim izvorima bilo ih je par desetina, prema drugim nije ni prosao stadijum prototipa, a prema svim izvorima svi su ostali u Ukrajini. Rusija nema avione ometace poput EA-6B „Prowler“ i EA-18G Growler.

  Na „Sputnjiku“ je izasao tekst, koji je dobio gomilu minusa, pa ga sada vise nema, barem ja ne mogu da ga nadjem, o tome ko nece biti mobilisan! To su IT strucnjaci, verovatno najmasovniji posao u Rusiji, strucnjaci iz finansija i, koliko se secam, prava. Dakle, tehnokratija, plutokratija i birokratija, jednom recju oligarhija. Ova genijalnost „Sahiste“ i „Heroja Rusije“ ce uneti samo jos vece podele u narod. Sve rade na vodenicu Zapada – magarci!U pogledu Ukrajine, Rusija je na prvom mestu u ratu protiv sebe. Dopustena su dva „Majdana“, prihvacen je Porosenko za legitmnog pregovaraca, kao Kostunica, kada je isao da „pregovara“ sa OVK-ovcima, verujuci, valda, u to da je KiM „demokratsko pitanje“ i da ce, za razliku od Milosevica, kada njega vide, odmah da vrate KiM, a zapravo, to je bio samo priznanje druge strane i uvod u potonja popustanja. Naravno, krov za sve to je bio ulazak u EU, danas od Vucica nevidljivo pitanje! Nista nije radjeno 8 godina, iste obavestajne sluzbe koje nisu uradile nista povodom dva „Majdana“ nasele su na „informacije“ o tome da Rusi samo treba da krenu, a Ukrajinci ce ostalo sami. 20 godina se prica o diverzifikaciji privrede, a zato vreme nije diverzifikovana ni mreza gasovoda i naftovoda, jer je „Sahista“ vodio, od strane nasih „analiticara“ i „mislilaca“ hvaljenu, politiku Moskva-Berlin-Pariz, vise se plaseci Kine i revnosno sledeci sankcije Zapada Iranu koji se sada predstavlja kao tehnolosko cudo u pogledu bespilotnih letelica, protiv-tenkovskih raketa, samo cekam da pocnu da kupuju iranske stelt lovce (IAIO Qaher-313)! Iznad svega, nedostajala je psiholoska priprema nacije (nije izostalo nihovo pozadnicenje). Za one koji misli da je „izlazak na Dunav“ dovoljan cilj, neka se informisu kako i koliko dugo se SSSR mucio sa Banderistima posle Drugog svetskog rata, kada su Rusi imali najmocniju vojsku u istoriji Rusije i obavestajne sluzbe za koje su radili sefovi zapadnih obavestajnih sluzbi!

  Najgluplja vojna operacija u istoriji nama poznatog univerzuma!

  4
  3
 10. @Nije preporucljivo za rusofile slabijeg srca !!!!!

  Као прво, таквих нема много, па их стављати у наслов није оправдано.
  И то са пет знакова узвика — које ћемо неутралисати са исто толико смајлија :)))))

  Не спорим неке техничке детаље које наводите о нишанским справама, на пример, али верујем да је у задњих 20-ак година руска производња најмодернијих војних оруђа и оружја значајно одмакла од онога што је имао СССР. То није нешто што се рекламира као најновија паста за зубе па остаје под велом тајне. Ипак, објави се довољно (о Кинџалима или Шквалима, на пример) да се ту може интерполирати и неки употребљив нишански уређај…

  Друго, сравњивање догађања у Украјини са наметнутим, изнуђеним, изманипулисаним догађањима на тлу бивше Ју није корисно јер се ради о разлици, не једног него два реда величине у погледу значаја и обима дејстава и протагониста. Такође, поређење политичких потеза нашег познатог љубитеља мачака са ВВП-ом може се разумети више као виц, да не кажем иронија, него њихово заслужено стављање у исту реченицу.

  И да се вратим на почетак, о превозу добровољаца, где су у игри чак и СНС бусеви :))) — ако буде требало Рус ће прећи пут пешке, мада ће и аутобуси помоћи — саобраћај се нормално одвија на великом делу Лугањско-Доњецке територије.

  Како год, неприметно се прикрада верни руски савезник, и за неколико месеци ћемо увидети да ће мегазлочини укронациста, а нарочито онај 2-маја-2014-те, бити освећени! Преживели починиоци, помагачи и симпатизери злочина вишегодишњег масовног масакра над цивилима југоисточне Украјине ће изаћи пред лице правде. Историјска територија Царске Русије и СССР-а ће ући у састав РФ издељена у неколико области. Информативно пропагандистичка халабука западних промотера глобалне робије неће лако утихнути. Ипак, шанса је да ће томе помоћи њихови локални осиромашени, на улице истерани и обесправљени — што ће рећи мечка револуције може да заигра и пред њиховим вратима, али то је већ друга тема.

  7
  3
 11. @ Nije preporucljivo za rusofile slabijeg srca !!!!!
  Чим си русољуб, у тебе је срце јако, јер је делом чисто, Христа ради. Србољуб, као свеколики мученик, русољубљем сведочи ПОВЕРЕЊЕ. То је тајна. Тајна боја где је срце изнад оружја. Познати универзум, као оспољење јаства, Личности,самим оспољењем и објективацијом нужно је саздан на глупости – што сведоче и моји коментари. Мудрост је изнад познатог, јер мудрост није знање. Јесте осећање. Зато прекидам коментар. Почео је да звучи познато тј. глупо…

  6
  1
 12. @Don Kihote

  Suze mi na oci naviru, jer me potsetiste na burnu mladost i rasprave po **** „argumentom“ o redu velicina dejstava i protagonista, te Vam sa setom i bolom u grudima dajem sledeci argument: i 1917-e je bio jos veci red velicina, pa su Rusi krenuli u samounistenje, a mi cemo resiti Prvi svetski rat :)))) To je bio smisao price o mackovima i Rusima koji nista nisu naucili od onih reda velicina ispod njih.

  NISTA NISU RADILI 20 GODINA! To je poenta svih mojih komentara o SVO! a, Vasa neverica, kao i nepoznavanje istog od strane „analiticara“ i „mislilaca“, je razlog za nerazumevanje sta se dogadja!

  Sto se poslednjeg pasusa tice, da’ Bog da ste Vi u pravu. !!!!!!!!!!! Moj novi macak – Milivoje, koji seta po „klavijaturi“, kako Rusi nazivaju tastaturu, i ja cemo biti i vise nego srecni!

 13. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Bilo je i ono o deci da placu zbog grehopada predvidljivo, dok sam kucao recenicu o plakanju dece, znao sam da cete Vi kucati o grehopadu (nakucah „grahopadu“, „grah“ ne pada daleko od lonca pasulja :)))), pa je bilo odlicno! Nazalost, Vas „sensej“ je predvidljiv na los nacin!

 14. Заборавих да напишем: ово је само првих 300000 резервиста. Кефало планира да дигне бар још 500-600000. Од тога може да га одврати само отпор унутар Русије. У том случају, прекратиће рат употребом веома разорног оружја.

Оставите коментар