Холандски генерал: НАТО одавно планирао повећање војног присуства дуж руске границе

Овај план је почео да се прави пре неколико година, а сада га реализујемо, изјавио у Естонији шеф Војног комитета НАТО холандски адмирал Роб Бауер

Холандски адмирал Роб Бауер, шеф Војног комитета НАТО (Извор)

НАТО је званично признао да је пре још неколико година започео планско повећање снага Алијансе у близини руских граница, изјавио је шеф Војног комитета Алијансе, холандски адмирал Роб Бауер, на прес конференцији у престоници Естоније у Талину, након састанка начелника Генералштабова НАТО-а.

„Размотрили смо највеће реструктурирање наших војних структура од 1949. године (када је основан НАТО). Овај план је почео да се прави пре неколико година, а сада га реализујемо. Наш задатак је и да гарантујемо да национални одбрамбени планови земаља-чланица НАТО-а буду у складу са плановима Алијансе, као и да наши војни лидери имају заједнички систем одговора на претње по безбедност целокупној Алијанси и регионалне претње, као и појачање брзине и ефикасности наших снага за брзо распоређивање“, рекао је он, преноси Спутњик.

Формално, нова концепција распоређивања НАТО снага на граници Русије одобрена је на самиту НАТО-а у Мадриду у јуну ове године као одговор на руску специјалну операцију у Украјини. Она се састоји у распоређивању материјалних средстава, елемената командних структура НАТО и дела бригаде у свакој пограничној земљи НАТО-а, док основни део људства остаје у сталним базама у њиховим земљама.

У периоду када нема сукоба свака бригада редовно изводи маневре у зони своје одговорности поред руских граница, а у случају војног конфликта од те бригаде може бити формирана већа јединица која може прерасти чак до дивизије.

Бауер је подвукао да сматра да је НАТО изабрао оптималан приступ.

Сергеј Шојгу: Иза украјинских војних операција стоје Вашингтон и Лондон

„Најбоља опција је да постоји велика гипкост. У случају да имамо снаге које су стално лоциране у једној земљи, онда ће противник увек тражити слабо место и ту ће напасти. Морате онда да одговарате на тај напад снагама које су доступне, које још нису распоређене или се не могу прераспоредити на друго место. Зато је комбиновање снага које већ имамо тамо (око 1.000 војника у свакој земљи која се граничи са Русијом) и снага које се налазе у позадини, а које се лако могу пребацити на фронт, са војне тачке гледишта, најразумнија одлука“, појаснио је холандски генерал.

НАТО је од 2014. године распоредио четири вишенационалне борбене групе у Пољској и балтичким земљама и у свакој земљи има распоређено 1.000-1.200 војника.

Лидери Алијансе су на самиту у Мадриду ове године донели одлуку да увећају број снага до бригаде од око 3.000-4.000 војника и да распореде две допунске бригаде у Румунији и Бугарској. Осим тога, НАТО предвиђа могућност даљег ширења.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Политика, 17. 9. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар