Потписан Темељни уговор Владе Црне Горе и СПЦ

Темељни уговор су потписали премијер Црне Горе Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије

Фото: Танјуг/ Митрополија црногорско-приморска СПЦ

Управо је потписан Темељни уговор, између Владе Црне Горе и Српске православне цркве, сазнаје незванично ИН4С.

Подсјетимо, прије пар дана смо најавили да ће ТУ бити потписан 3. августа.

Темељни уговор су потписали премијер Црне Горе Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије.

Иако највиши званичници нијесу прецизно најављивали, ког датума, било је јасно, да је потписивање ТУ само питање дана, према најавама премијера Дритана Абазовића, али и синоћње изјаве министра правде Марка Ковача.

Испред Виле Горица, у знак неслагања због потписивањем уговора са СПЦ, који је већ више од деценију потписан са осталим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори, био је организован протест којем је присуствовало двадесетак грађана.

Кабинет предсједника Владе је прије пар дана саопштио да се на основу примједби и сугестија достављених на нацрт Темељног уговора са СПЦ као кључна спорна правна питања могу идентификовати: природа уговора у смислу његове уставности и законитости, назив уговора, питање јавно-правних овлашћења и питање наводне „екстратериторијалности“.

Кабинет предсједника Владе се свима захвалио на сугестијама, и поручио да је вријеме да се у потпуности „посветимо животним темама“.

Подсјетили су, да је регулисање односа између Црне Горе и СПЦ почело 2012. године.

Подсјетимо, Влада је на сједници 8. јула усвојила Предлог Уговора са СПЦ.

Влада је тада саопштила да је усвојила Предлог усаглашеног текста Темељног уговора између Црне Горе и Српске православне цркве.

Тринаест министара у Влади Црне Горе је гласало за предложени нацрт темељног уговора са Српском православном црквом.

Пет министара је изузело мишљење и то министар одбране Рашко Коњевић, министар вањских послова Ранко Кривокапић, министар капиталних инвестиција Ервин Ибрахимовић, министар рада и социјалног старања Адмир Адровић и министар без портфеља Адријан Вуксановић.

Стотине хиљада грађана, који су били на литијама у Црној Гори, стотине хиљада оних ван Црне Горе, који су пружали подршку својим литијама сада вичу „алилуја“!

(ИН4С, 3. 8. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Да будем искрен, ово ме сада интересује отприлике као и лањски снијег. Али, нек им је са срећом. Чудни су путеви Божији.

  14
  13
 2. Спц је потписала уговор да четири њене епархије у Боки и Брдима имају аутономију и власност да потписани уговор превасходно њима четирима у прејемство иде. Није то одвећ далеко од аутокефалности. Православна Црква Србије сведена на београђански пашалук и бачку епархију – то је као крипта храма према самом храму. Шест милиона евра за политичко уређење крипте – остаће бар две лепте, даће Бог… Хоће ли крипта остати ?

  17
  6
 3. „Подсјетили су, да је регулисање односа између Црне Горе и СПЦ почело 2012. године.“
  Ене, де.

  „Стотине хиљада грађана, који су били на литијама у Црној Гори, стотине хиљада оних ван Црне Горе, који су пружали подршку својим литијама сада вичу „алилуја“!“
  Ене, де.

  10
  3
 4. Дух времена се церека. Можда би било боље рећи „злодух зловремена“. Термити материјализма су изјели и цркву и државу. Изнутра. Остале су само труле љуштуре, које ће и најмањи удар сасути у прах. Прах праху. Кад душа напусти тијело, оно се претвара у прах. „Вожди“ наши су успјели искомпромитовати и опоганити све, чега су се прихватили. Што су дохватили, огубали су. И лањску снијег је био чист и бијел. Лани. Одавно се истопио. Понешто остане у вртачама највиших планина. Али и то блатњаво и црвљиво. Косовска пјесма је овакве главаре давно опјевала.

  Но не смијемо клонути духом. Ако су ово посљедња времена, а јесу, онда је ту и Спаситељ. Христос!
  Амин!

  21
  4
 5. Овакво потписивање у строгој тајности и на блиц – криг , може само да продуби сумњу у ионако закулисне радње које се воде већ годинама . Оркестрирани напади од стране монтенегрина могу бити само варка “ да се власи не досете “ . Може бити и да постоје два уговора , да свака страна може да тумачи свој како јој одговара… Да су чиста посла , оправдано сумњам јер г. Порфирије од када је изабран није учинио ништа да оснажи већ раслаби СПЦ . Треба ли наводити примере ?

  29
  4
 6. Попис
  и
  Држављанство за 30 000 обесправљених

  Тек тада се може рећи да се нешто мења ка цивилизованијем односу БЈРЦГ према становништву.

  15
 7. СПЦ не сме да износи реликвије из БЈРЦГ.
  Што је већ уређено ДПС-овим Законом о слободи вероисповести из 2019. чији спорни члан (који то регулише) није промењен од стране „историјске“ владе бесомучног алкохоличара и неопеване будале проф. др Здравка Кривокапића 2020.
  „Црква снисходи“ као у БЈРМ.
  Темељни уговор у правном смислу има употребну вредност равну нули.
  У политичком је пак микро атомска бомба бачена на главу сваког антисрбина ма где живео.

  6
  4

Оставите коментар