Петер Стано: Приштина има право да постепено укине КМ таблице

Споразуми из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године су јасни – на Косову да се користе само таблице које издаје Косово, наводи портпарол ЕУ

Петер Стано (Извор: Снимак екрана)

Портпарол ЕУ Петер Стано каже да је Брисел раније ове недеље „био обавештен, али не и консултован“ о плановима власти у Приштини које се односе на регистарске таблице и слободу кретања на територији КиМ, а о чему је специјални представник Мирослав Лајчак разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.

У писаној изјави за Танјуг портпарол ЕУ је рекао да „према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице“.

„Споразуми су јасни да се на Косову користе само таблице које издаје Косово“, наводи Стано.

Приштина уводи реципроцитет за улазак на КиМ са српском личном картом

Додаје да је „важно да се за имплементацију овог плана да довољно времена“, те да се он „припрема и спроводи уз блиске консултације са грађанима и у складу са добром европском праксом“.

„Слобода кретања је камен темељац Европске уније. Очекујемо да и Косово и Србија промовишу слободу кретања у региону и да делују конструктивно у том погледу и да не постављају било какве неразумне препреке које би ограничавале слободу кретања“, поручио је Стано.

Стано је у име ЕУ поновио позив „обема странама“ да користе дијалог који води ЕУ као платформу за решавање свих отворених питања, укључујући и она у вези са слободом кретања и регистарским таблицама.

Александар Вучић: Одлуке из Приштине донете да се протерају Срби са КиМ, најкасније до 1. октобра планирају општи напад на север Косова

„ЕУ очекује да и Косово и Србија негују окружење погодно за помирење, регионалну стабилност и сарадњу у корист својих грађана. Ово је кључно за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији њихових односа, на шта би стране сада требало да се у потпуности фокусирају“, закључује Стано у изјави за Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/РТС, 30. 6. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар