Један коментар на текст В. Хатавеја „Да ли је трајан мир уопште могућ?“

Kао и у антици, и капитализам решење налази у смрти човека у киборгу, у технологији. Смрти смрти у којој умире човек, насупрот хришћанској смрти у којој умире смрт, пише коментатор Notorni Čarls Liton на „Стању ствари“

Извор: Стање ствари

Жале се људи да нема лоразепама! Ако то не отера Вучића, врати КиМ и уједини Српство на нервној бази, неће ништа! Само кориснике треба усмерити у правом смеру, да се не поубијамо међусобно, пошто ме нападе један нервозни „лоразепамџија“ зашто сам ја увек тако добро расположен – а нисам нешто нарочито постигао!

То је био виц, а сада нешто сасвим другачије! Враћамо се на Атлантиду. У „Тимају“ Платон износи своју космолошку теорију, али дијалог почиње питањем о најбољој држави. Космос и држава су повезани. Пошто се утврде неки елементи најбоље државе, Сократ каже да је то држава када мирује, а да њега интересује каква је она када се креће, односно ратује. Платон, супротстављајући Атину и Атлантиду, разматра однос мировања и кретања. Атлантида, која креће у рат за ширење територије, губи рат и доживљава земљотрес и потоп, које Атињани преживљавају јер су аутохтони, израсли су из своје земље и не шире се. Платон рат поставља у само средиште појављивања. Зато Платон ствара затворену државу из које нема изласка и уласка у њу, док је трговина стриктно одвојена од града. Грчка агора је уједињавала две врсте предмета, заједнички (касније именован као res publica) кроз расправе о државним интересима и покретнине (касније именовано као res privatum) као трговину. Платон строго одваја ова два кретања, политичко, аутохтоно-биљно и трговину, међународно-животињско. Биљно и животињско су овде описи појављивања! Биљно је земљано, оно је појављивања једног-поред-другог, где је етика етика врлине доброг грађанина и не може се разумети ван политичког. Етика је утопљена у државу, а држава у природу, која увек коинцидира са застрањивањем државе прочишћујући је потопом. Животињско је територијално, оно је појављивање једно-другом, држава је ту наметнута како би се савладала животињска природа, а етика више није подређена политици, већ се осамостаљује и остварује према, а не поред другог! Аристотел назива грађанина политичком животињом. Његова душа је троделна, биљна, животињска и умна. Смрћу се душа распада и само умни део је вечан. Тако бит појављивања, рат између ова два облика појављивања, као рат између две државе, своју завршну реч има у смрти.

Вилијам Хатавеј: Да ли је трајан мир уопште могућ?

Описани процес осамостаљивања етике, нестанком њене подређености политици и бивању једног поред другог, у окретању другоме, ствара основу за 1) етичку универзализацију и насиље над другим културама 2) илузија да стање света (глобализам) зависи од тога какви су сви људи света (универзализам). Када би сви били добри, свет би био добар.Ово је заблуда настала из описаног процеса.

Капитализам је болестан систем, систем човека-животиње. „Дарвинизам“ је у антици имао много дубљи смисао и интелигентније објашњење рата. Али, као и у антици, и капитализам решење налази у смрти, смрти човека у киборгу, у технологији. Смрти смрти у којој умире човек, насупрот хришћанској смрти смрти у којој умире смрт!

Коментатор са надимком Notorni Čarls Liton (Komentar čeka pregled)


ИСПРАВКА: У претпоследњем пасусу замењена места глобализму и универзализму (10. 6. 2022. у 18:55).Categories: Разномислије

Tags: , ,

22 replies

 1. Читајући крај коментара незваничног Виктора Бута, који је по мени изврстан, сетим се да је поч. Амфилохије причао како их је окупио једном Св. Ава Јустин Ћелијски и саопштио да је благословен што је спознао Богочовека Исуса још у младости. Каже да то није урадио, вероватно би данас старио лудећи као многи философи. Иако није срамота полудети, а још мање бавити се философијом, привилегија је спознати ,,Страшне силе Божије, које држе светове.“

  16
 2. Da li je trajan mir moguć. ?

  Aman Srbi moji okanite se akademske verbalistike.

  Posrbljeno.

  Šupljanja.

  Nemir vlada na planeti Zemlji još od pre Isusa Hrista ili pre Darvina Engleza.

  Nemir vlada na planeti Zemlji još od Pećinskog čoveka.

  Kada je to vladao mir na planeti Zemlji. Kada. ?

  Nemir vlada.

  Mir ne.

  Zato se zove NEMIR.

  Za mir, a posebno trajan mir je potrebno da nestane
  nemir. U glavama ljudi. Nemoguća misija.
  Ludilo niko nikada nije izlečio. Nema leka. Ne postoji.
  Pre Isusa Hrista, nemir ludila.
  Posle Isusa Hrista, ludilo nemira.

  Ko je pametan a ko je lud.
  Ko je miran a ko je nemiran.
  Ko će kome objasniti šta je šta.
  Ko će reći kome šta je mir.
  Ko će reći kome šta je nemir.

  Posrbljeno. 1.

  Samo za Srbe i Srpkinje. Primer 1.

  Ti ćeš MENI reći šta je šta. Jeli. Majki ti ga n…….

  Ti meni. Jeli. Jesam li te ja nešto pitao. J……li ti ..

  Mir ili nemir. U glavi. Čijoj. Ko će kome to objasniti.

  Posrbljeno. 2.

  Za sve. Primer 2.

  Premijerka Estonije, Katolkinja, na sav glas kaže:

  Mi smo prva Evropska zemlja koja je prestala da koristi Ruski gas.

  Pitanje novinara je:
  Od koga koristite gas, sada.

  Odgovor je:
  Od Finske.

  Pitanje novinara je:
  Odakle Finska koristi gas.

  Odgovor je:
  Iz cevi.

  Mir ili nemir. U glavi. Čijoj. Ko će kome to objasniti.

  Za sve. Primer 3.

  Premijer Japana, na sav glas kaže:

  Prvi put od 1946 godine, NE pozivamo Rusiju na godišnjicu bacanja ATOMSKE BOMBE na Hirošimu i Nagasaki.

  Pitanje novinara je:
  Koga ste pozvali.

  Odgovor je:
  Ameriku.

  Pitanje novinara je:
  Pa Amerika je bacila Atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Rusija nije.

  Odgovor je:
  Bombarduju Ukrajinu. Sankcije.

  Mir ili nemir. U glavi. Čijoj. Ko će kome objasniti.

  Za sve. Primer 4.

  Predsednik Amerike se posle SVAKE konferencije za novinare:

  Rukuje sa “nevidljivim” ljudima.

  Pitanje novinara je:

  Ko je ovde LUD.

  MI ili ON.

  Mir ili nemir. U glavi. Čijoj. Ko će kome objasniti.

  Ko.

  Kome.

  Kako.

  Kada.

  Ko preživi 2022 godinu.

  Ne Akademsku.

  Nego Stvarnu.

  5
  1
 3. @Јован П
  Ваистину!

  11
 4. @Jovan P

  Hvala na….ovaj…Kada na Strasnom sudu Isus upita da se jave oni koji su ga spoznali, malo ko ce dici ruku, mozda se javi neko sa pitanjem:”Je l’ mogu oni koji su spoznali Vucica, isto je to?” :)))

  Sto se Viktora Buta tice, bio je inspiracija za film “Lord of war” sa Nikolasom Kejdzom. Preporucujem na jutjubu legendarnu uvodnu i finalnu scenu: Lord of war – intro i Lord of war final scene.

  P.S.

  U pretposlednjem pasusu reci “univerzalizacija” i “globalizam” treba da zamene mesta!

  7
  1
 5. Хтедох да напишем кратак коментар на коментар, како и доликује, али испаде подужи, па стога извињење — за скраћивање треба времена кога нема(м) :((

  Разрешењу недоумице поводом тога ко је “спознао” Христа може помоћи следећа анегдота за коју неки верују да је стварна.

  Наиме, философ, теолог и једна баба отидоше “Богу на истину”.

  И нађоше се пред једним бићем много светлог изгледа да га је било тешко директно гледати.

  Код сваког се јавио осећај да је то одлучујући тренутак суда о њиховом земном животу о коме зависи и одлука о вечности.

  Биће је упитало философа — да ли познаје Исуса Христа. Овај је почео да прича, при том елоквентно, о историји религијских идеја и његовим омиљеним доказима постојања Бога и тумачењима разних веровања. Причао је дуго и утихнуо, задовољан својом беседом.

  Теолог је на исто питање одговорио надахнутим описима својстава Божијег Бића, библијских пророштава и чуда. Нарочито је лепо беседио о ограничености људског ума и апофатичком путу ка сазнању Бога. Био је врло задовољан својим (од)говором, слично философу.

  Баба није могла добро да чује ни једну од претходних беседа, била је скоро сасвим глува, али је ред дошао и на њу.

  Биће је питало — познаје ли Исуса Христа?

  “А ко може да не зна Тебе, Христе мој!?” — узвикнула је баба.

  И обрела се у Рају….

  Наравоученије: Бабина глувоће није било одлучујуће својство које јој је донело место у Царству Светлости. За философа и теолога се чује да још промишљају о нивоу својих одговора и чекају одлуку. Чудећи се једнако — где нестаде баба :)))

  26
 6. @ Notorni Čarls Liton

  U pretposlednjem pasusu reci „univerzalizacija“ i „globalizam“ treba da zamene mesta!

  Изменио сам ово и прибележио исправку!

  А ако се надате 🙂 да се још неки пут нађете у “Један коментар на…” замолио бих Вас да макар користите “нашу” (!”#$) латиницу ако већ не можете ћирилицу, јер је мучно приређивати прилог са “ошишаном латиницом”! А делује “аписмено” 🙂 да се остави оригинал!

  Хвала!
  Александар Лазић

  15
 7. @Notorni Carls Liton

  Давнијех дана, не знајући да ћете “ осванути “ на насловној страни најврснијег србског сајта, подржах Вашу философку јасност и упечатљивост промишљајући како би Киркегор, да је чуо и одговорио на Творчев позив и метанојски се оправославио, био сЛичност Дионисију Аеропагиту. Сад хоћу да речем како би постао (Киркегор) сЛичност ономе кога је задивљено спознавао и промишљао, а неретко се и потписивао испод својих философских писмена као он – Свети Јован Лествичник, и приде да од Вас жељно ишчекујем да се благословеним метанојским и крстоносним путем изобразите у сЛичност једног Димитрија Богдановића… Благослов Сина Бога Живога да вазда на Вама почива…

 8. @Stanje stvari

  Hvala na ispravci! Nisam mislio da je pravite, vec da je dovoljna ispravka u mom komentaru. Cak sam hteo da se nasalim, pa da nakucam, shodno nekom starom izdanju Kanta: „Drugo, ovde, onde izmenjeno izdanje komentara!“

  Sto se tice nadanja, cak bih Vas zamolio da moje komentare vise ne stavljate u „Jedan komentar…“! Sasvim je dovoljno sto mi dajete prostor za komentarisanje!

  @Don Kihot

  Mogla je baba da kaze:“Ova dvojica su sa mnom!“, ali i na nebu gleda svako svoje d…, kao i u redu pred klubom.Srecom, ja ne idem po fensi mestima :))))

  Objasnio bih svima, jos jednom, svoju poziciju. Ja nisam prosvetitelj! Smisao mojih komentara je samo da pokaze raznovrsnost misljenja, posebno oko nekih svakodnevnih, svima dobro poznatih stvari (ovde o ratu, biljnom i zivotinskom, etici i „kada bi svaki covek…“). Neko ko BAS cita moje komentare, za razliku od pojedinih izdajnika medju komentatorima :)))) , mogao je da primeti da su svi moji „teorijski“ komentari povezani i da proizilaze iz neke vece celine (npr. komentari poezije Jelene, Momcila i ..ne mogu da se setim ko je bio treci :))) povezani su ranijim komentarima o istini i lazi, imenovanju, zavicaju i kraju, tako da su svi u sistemu „…ti tato, ti bato…“ :)))).Buduci da to jeste tako, vadjenje onog najnuznijeg, sklapanje da to ima nekog smisla i jos da bude sto jednostavnije, tako da i babe razumeju i kazu:“Cekaj Isuse, nesto ovde raspravljamo“, zahteva dosta vremena, pa komentare pisem duze nego sto to izgleda.Jedna od posledica toga je i zamor (ne kucam ja samo komentare, vec i na basketu :)))) i pad pismenosti u mojim komentarima. Neobicno, sto vise kucam, to sam nepismeniji! Zato bi koriscenje neosisane latinice ili cirilice, na koje nisam navikao, stvar gurnulo preko ivice smisla na kojoj je inace!

  6
  3
 9. @Notorni Čarls Liton

  Могуће да Вам је промакло да је баба била глува па није могла у расправама да учествује равноправно.

  А оптужити је да је само гледала своје д… је потенцијално хазардно — јер то може да продужи (будуће тужиочево :))) време у чекаоници, до потпунијег разумевања стања предрајских ствари.

  Све док се врата не отворе. Испоставиће се — по услишеној молитви бабиној!

  :)))

  9
  1
 10. @ Notorni Čarls Liton

  Нема на чему за исправку!

  cak bih Vas zamolio da moje komentare vise ne stavljate u „Jedan komentar…“!

  Наравно, поштоваћемо Вашу жељу да више никад не будете издвојени у “Један коментар на …”

  @ сви коментатори

  Ако има још неко ко ИЗРИЧИТО не жели никад да се нађе у “Један коментар на …” – нека се јави! Да још не плаћамо и (погажена) ауторска права 🙂

  Александар Лазић

 11. @Don Kihot

  Rasprave uglavnom i vode gluvi. Ali, posto je gluva baba cula bice, Hajdeger je presrecan :)))

  @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Samo Vi nastavite sa uvredama, da postanem neko drugi i to istoricar i to knjizevnosti i to samo da slicim :)))) Istorija i knjizevnost su najteze uvrede za filozofa! Srecom, veliki sam protivnik portikle za odrasle zvane kravata, pa od slicenja nista! A, i sta ce Vam toliki Dimitrije Bogdanovici (videti film “Biti Dzon Malkovic”)

  4
  5
 12. @Notorni Čarls Liton

  Баба је (мада глува) чула Биће, а не биће, а то је разлика коју је (и) Хајдегер наглашавао.

  А слажем се да је пресрећан, то јест, верујем да се и он радује тамо, заједно са бабом.

  Мада је у професорској младости преферирао млађе студентесе… :)))

  П.С. Доказ да философи нису наивни а ни безопасни :))

  6
  3
 13. @Don Kihot

  Hajdeger je vazda resavao probleme sa velikim slovom, ali za Bice nije bilo dovoljno ni to, pa je morao da, s oprostenjem, prekrstava.A, da je bio dobar ljubavnik pokazuje i to sto mu se Hana Arent vazda vracala iako je zivela u otvorenom braku.Da se spasla ona baba s lukom, filozof i teolog bi raspravljali o tome sta to smrdi. Inace rasprave o olfaktornom segmentu percepcije fale!

  4
  6
 14. „,,,Da se spasla ona baba s lukom, filozof i teolog bi raspravljali o tome sta to smrdi.“

  Лепо сте то сажели — то и одсликава трагичност ове двојице — уместо о спасењу они би (Боже нас сачувај) и о смраду! :))))

  Али, не изненађује што случај са бабом и луком описује управо Фјодор Велики — за Ф-а је Христос био више од истине — сама Истина, а до исте се не долази тек софистеријама.

  Она дође сама, коме хоће, па макар само због главице лука…

  А код ових што само полемишу ретко залази — просто не би била примећена, јер више него је она прва баба била глува, ови су за њу (Истину) слепи… :((((

  Не бих да се већина (од малобројних) оних који прочитају ове коментаре саблажњавају помислима да губе време (и још буду у праву!), јер ево стижу нам минуси, па ћу престати са мојим додацима на ову тему.

  8
  3
 15. @Don Kihot

  Bas sam hteo da kucam o cuvenoj Hajdegerovoj analizi cipela sa van Gogove slike u „Izvoru umetnickog dela“ i odsustva razmatranja mogucnosti njihovog smrada, kao i o mogucnosti smrdljivih muzeja, no dobro, vidim da i na nebu vazi ona „nit luk jeo, nit luk mirisao“, sto bi rekao Lukavi :)))) Dijalog sa Vama smatram duhovitim, onaj o strancu, lutanju i cudjenju je bio bas po mojoj meri! Srecom, u pozicijim da sam da takve dijaloge vodim cesto :))))

  Kao sto sam pretpostavio, izdvajanje komentara je bilo potpuni promasaj, jer se nijedan komentar nije ni dotakao mog, koji je , inace, imao najmanje pluseva i medju komentarima na tekst! Zato je prava mera mojih komentara taj prostor koji mi se daje medju ostalim komentarima, a nikakvo izdvajanje!

  Mada, na perverzan nacin, moj komentar je ucinio ono za sta sam nakucao da je cilj mojih komentara, pokazao razliku, ali tako sto su svi komentari bili unisoni i potpuno nevezani sa njim, sa vrhuncem u zelji, nadam se ne i molitvi, da budem neko drugi, ko nisam hteo da budem ni kada sam birao sta cu studirati, a ne danas (posle svega:)))

  Ima u „Gospodaru prstenova“ onaj cuveni prevod:“Smanjicu se i otici na Zapad!“:))))

  8
  1
 16. @Notorni Carls Liton

  Ох, Ваши завршни коментари овде наговештавају исцељујући губитак слуха – у(з)величаћете се и вратити се на Исток, бабин одговор је одговор на васколико питање мудрољубија – Шта сушто ?

  П.С.
  И немојте у “ издвојене коментаре „, Димитрије, тамо нема плусева…

  7
  1
 17. @Зоран Николић ( Ваљево ),

  имам утисак као да смо одиграли пар брзих пасова под кошем…

 18. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Sto se baba tice, one u Srbiji daju odgovore na najvisa pitanja ljudskog uma i odredjuju, uz po kojeg dedu, ko ce pobediti na izborima (raj na nebu i pakao na zemlji). Sto se Vas tice, Vi ste se pokazali! Od sada je moj BFF na internetu Don Kihot!

  4
  2
 19. @Jovan P

  Jedna od mojih basketaskih vrlina je citanje igre.Uvak znam gde je ko i koji potez sledi. Iz toga, opet, proizilaze druge dve vrline, „ukradene lopte“ i dodavanja „bez gledanja“.Dok sam jos igrao kosarku, presecao sam kontre i 3 na 1.A, dodavanja pod kosem, to nema sanse. Utrcavanje pored mene, ne u poslednjih par decenija.Najvise volim kada pokusaju da dodaju iza ledja iz ledjne igre pod kosem, pa bude:“Kako si uspeo to da preseces?“, „Pa vidim sto i ti vidis i cujem da utrcava“.

  Vas dvojica mozete da razmenite pasove samo glavicom luka i dodate nekoj baki, da je spasete, a to je na drugom kosu sa bakama, unucima i plasticnim loptama :))))

 20. Благословен јеси, Христе Боже наш, иже премудри ловци јављеј, низпослав им Духа Свјатаго, и тјеми уловљеј всељенују, Човјекољубче, Слава Тебје.
  Тројични дни на радост и спасење Вам било, јесте и биће, Србље Божије !

  @Јован П

  Ваљан сте утисак стекли, поштовани. Ред је да лопту положимо вешто у кош, из левог, продуженог двокорака, нека то учини онај коме је то заштитни знак…

  @Notorni Carls Liton

  …Od sada je moj BFF na internetu Don Kihot!
  И баба, додајем…

  4
  1
 21. Тема се шири, рекло би се, дише, па да придодам још мало.

  Изгледа ми да већини који су читали коментаре постаје нејасно ко је овде додавао а ко пресецао, поготово је мистерија који су потези иза леђа :)))

  Од фине ироније можда је боља она мање фина јер је и бабе могу разумети а да се не збуне.

  Него, намеће се питање, опет о бабама — које су штетније (корисније??), оне које гласају пре или по упокојењу? :))).

  6
  1
 22. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Ne znam kome je od vas dvojice levi produzeni dvokorak zastitni znak, ja sam mogao i levi i desni, ali je odavno zabranjen, pa bi vam trazili korake, a viska koraka imate i u nekim drugim stvarima!

  @Don Kihot

  Pitanje je da li bi pustili babu s lukom u raj i da li bi posledica toga bilo usmrdjavanje istog i masovni pokusaj izlaska! Lukavi se vazda lukavi:“Haj’ te ljudi, kod mene ima mesta!“

  Posto je komentarisanje preslo u cetovanje, k’o da smo cetnici, predlazem da zavrsimo – ja se odjavljujem!

  2
  1

Оставите коментар