Петер Стано: Време да се дијалог Београда и Приштине успешно оконча

ЕУ и државе чланице очекују од обе стране брз напредак, као и да се и Београд и Приштина у њега озбиљно укључе, рекао портпарол ЕУ поводом девете годишњице потписивања Бриселског споразума

Петер Стано (Извор: Снимак екрана)

БРИСЕЛ –  Портпарол Европске уније Петер Стано поручио је данас, на 9. годишњицу потписивања Бриселског споразума да је сада је време да се крене напред и да се процес дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине „успешно оконча“.

Стано је у изјави за Танјуг истакао да су потписивањем Споразума Београд и Приштина преузели важне међународне обавезе и истакао да обе стране морају да у потпуности примене све што је договорено.

„ЕУ и државе чланице очекују од обе стране брз напредак, као и да се и Београд и Приштина у њега озбиљно укључе. Европска унија и земље чланице такође очекују да обе стране у потпуности примене све споразуме који су већ постигнути“, рекао је Стано.

Додао је да ЕУ наставља да ради са странама у дијалогу како би био постигнут, како је рекао, „свеобухватни споразум о нормализацији односа између Косова и Србије“, при чему ће се бавити свим преосталим кључним питањима.

Милош Гарић: После девет година Бриселски споразум мртво слово на папиру

Бриселски споразум је данас, девет година након потписивања, на неки начин потпуно суспендован одбијањем албанске стране да га спроведе и измицањем међународне заједнице да обавеже Албанце да испоштују прописане тачке везане за српску заједницу на КиМ, каже главни уредник портала Косово онлајн Милош Гaрић.

У изјави за Танјуг, поводом годишњице од потписивања Бриселског споразума, Гарић је подсетио да је то тада то изгледало као један од кључних догађаја, који ће одредити нормализацију односа Београда и Приштине и омогућити успостављање базе на основу које ће се успоставити мир на КиМ.

Милош Гaрић (Извор: Снимак екрана)

Објаснио је да се првих шест тачака споразума односи на права Срба на КиМ, као и да су кључна за свакодневни живот нашег народа –  привреду, локалну администрацију, управу, културу и здравство.

Према његовим речима, од 2013. године спроведене су све тачке Бриселског споразума, осим оних које се тичу српске заједнице и права Срба на КиМ.

„За сада је Бриселски споразум, у том кључном делу за наш народ, пао у воду и не види се да ли ће у скоријем периоду бити омогућено и реализовано, оно што су Албанци одлучили да не спроведу“, казао је он.

Оценио је да премијер тзв. Косова Аљбин Курти до сада није показао отвореност да испоштује Бриселски споразум, већ се позива на одлуку Уставног суда Приштине из 2015. године, па му ни дан данас „не пада на памет“ да испуни своју обавезу и испоштује споразум који би гарантовао Србима бољи и безбеднији живот.

Нагласио је да међународна заједница ништа не ради како би обавезала Албанску страну да спроведе у дело оно што је прописано.

„Бриселски споразум је сада остао као мртво слово на папиру које Србији даје позицију да преиспита и свој приступ обавезама. Србија је на све своје обавезе, које се тичу интегрисања српског народа и институција у косовски систем, пристала и спровела их“, подсетио је Гарић.

Он сматра да је сада јако тешко остварити било какву врсту дијалога и преговора између Приштине и Београда.

Подсетио је да тај договор не може да се постигне ни око регистарских таблица, већ Приштина уцењује и прети, како око ситнијих проблема, тако и када су у питању велике одлуке.

„Курти најављује да ће се све одлуке на Косову доносити на основу реципрочних мера, по којима је Косово, као самостална држава, равноправно у односу на Србију и Београд“, упозорио је Гарић.

Закључио је да докле год Курти буде форсирао да је Косово самостална држава неће бити било какве нормалне везе између Београда и Приштине.

На питање да прокоментарише то што је Велика Британија послала Приштини противтенковско наоружање, Гарић је рекао да је очигледан план Британаца да се албанска косовска страна у оружаном смислу ојача и постање претња за Србе.

Вечерње новости: Лондон Куртију послао лаке противтенковске ракете

„Иако се наоружавање албанске војске противи свим досадашњим споразумима и договорима између Београда и Приштине, Албанци се наоружавају и са запада добијају помоћ у наоружавању, логистици и обукама и то пре свега од најмоћнијих западних држава“, објаснио је он.

Такође, додао је да је Британија овим показала да спроводи сопствене интересе на Балкану, а они, како је истакао, нису у складу са интересима ни Приштине, ни Београда.

Закључио је да су противтенковски системи и војна помоћ, које шаље Британија Приштини, у склопу амбиција приштинских власти, чији је приоритет сејање страха у српским срединама на КиМ и покушавање да се српске општине ставе „под шапу“ и потпуну контролу.

Према речима Гарића један од циљева Куртијеве политике је и да се прекине комуникација Срба са Косова са Србијом, због чега он свесно изазива инциденте на границама.

„Курти је спреман чак и на оружани напад како би Срби прихватили власт Приштине истичући да је „потпуно јасно да се Албанци оружано спремају због непријатељства према Србима. Све силе које помажу Приштини раде у директној супротности са тежњама да се на КиМ створи мир и стабилан живот“, рекао је Гарић.

Истакао је да су Британци и раније радили против интереса Србије и мира на Балкану, а њихов став, додаје, јасно потврђује и чињеница да се противе Иницијативи отворени Балкан, која би земље региона ојачала и удружила.

Милорад Додик: Енглеска је непријатељ српског народа

Сматра да је сада једина могућност да се српски и албански народ самостално измире и договоре, без уплива политике и страних утицаја.

Гарић је прокоментарисао и то што Србија јача своје одбрамбене и војне системе и казао да је Приштина због тога негодовала, иако је једина идеја наше земље одбрана, а не напад.

„Београд нема никакве намере да изазива непријатељства, али очигледно се Србија посматра као проблем, те ако снажи и јача оружане снаге, на тај начин додатно изазива подозрење од држава у региону и Европи“, казао је Гарић.

(Политика, 19. 4. 2022)

Британска амбасада: Није тачно да извозимо оружје на Косово

Амбасада Велике Британије у Београду негирала је наводе појединих медија о извозу наоружања из те земље на Косово, наводећи да су „потпуно измишљени“.

„У појединим београдским медијима су се појавили потпуно измишљени наводи о извозу наоружања из Уједињеног Краљевства на Косово. У овим наводима нема ни трунке истине“, наводи се у саопштењу Амбасаде достављеном Танјугу.

Из Амбасаде моле медије да провере чињенице и „спрече ширење дезинформација и лажних вести“.

Извор: Политика

Поједини медији пренели су пре неколико дана да је Велика Британија привременим властима у Приштини испоручила већу количину лаких противтенковских ракетних система „Џавелин“ и НЛАБ.

Иначе, КФОР је у петак на свом Твитер налогу саопштио да је војни транспортни авион Велике Британије на КиМ стигао као део операције пружања помоћи британским војницима распоређеним у тој НАТО мисији.

„Ове недеље А400М Атлас Краљевског ваздухопловства долетео је из Брајз Нортона у Слатини изводећи операцију на месту за британске војне копнене снаге распоређене у Кфору“, наведено је у објави КФОР-а пре неколико дана.

(Политика, 19. 4. 2022)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар