Царград: Руски олигарх број један кренуо против Путина

Владимир Лисин, који је према Форбсу постао најбогатији човек у Русији, категорички прогласио неприхватљивост превођења спољне трговине у рубље

Владимир Путин, Владимир Лисин (ФОТО: Kremlin.ru/АГН „Москва“)

Није се ни охладила ситуација с Олегом Дерипаском, који је осудио специјалну војну операцију, догодио се нови снажан прасак у медијском простору – власник НЛМК Владимир Лисин, који је, према Форбсу, постао најбогатији човек у Русији , категорички је прогласио неприхватљивост превођења спољне трговине у рубље.

Он је рекао да ће ово довести до нашег избацивања са светског тржишта.

Ваља обратити посебну пажњу на важну тачку: критикују се кључне одлуке прве особе Русије. Штавише, ова критика је, прво, потпуно отворена, а друго, неприхватљива по форми, извештава руски Царград.

Најкомпликованија међународна ситуација диктира нова правила игре у политици и економији. Многи у Русији, посебно у естаблишменту, нису разумели ове драстичне промене.

Неће бити као пре. И треба да промените и сопствени начин размишљања и јавну реторику. Свака непромишљена реч може бити веома скупа – то може да примети широка маса народа, попут речи које се приписују Марији Антоанети „Ако [сиромашни] немају хлеба, нека једу колаче.“

Подсетимо се барем недавних изјава Владимира Мединског о преговорима са Украјином и Дмитрија Пескова о „патриотама“ који су побегли у иностранство.

Дмитриј Песков: Многи људи у Русији су се показали као издајници

Међутим, ако званичници себи допуштају такве изјаве, зашто не би и бизнисмен? По свему судећи, управо је то мислио председник управног одбора и главни акционар Новолипечке железаре (НЛМК) Владимир Лисин рекавши да се противи преласку трговине домаћим производима на рубљу.

Идеја је да за рубље можете почети да продајете ђубрива, жито, уље, метале, дрво и још штошта. Не знам, можда ће нешто испасти и с плином, али остало? Деценијама се боримо за извозна тржишта на којима нас нико не чека. Изградите односе са хиљадама клијената у 70 земаља. Тешко је замислити шта може да убеди наше купце да пређу на обрачун у рубљама и сносе валутни ризик. Логистички проблеми су већ закомпликовали испоруку производа до потрошача. Прелазак на плаћање у рубљама једноставно ће нас избацити са међународних тржишта,

Све ово Лисин је рекао у интервјуу за Комерсант.

Такве изјаве под најжешћим притиском САД и Европске уније су просто неприхватљиве. Владимир Сергејевич је требало да буде пажљивији у избору речи. Јасно је шта олигарх хоће да каже.

Неки од његових аргумената би се чак могли и прихватити – на пример, немогуће је све одједном претворити у рубље, неће ићи. Али то за сада нико ни не сугерише, говоримо о непријатељским земљама – онима које су увеле санкције.

Лисин је, на пример, могао да каже: НЛМК ће настојати да пребаци уплате у рубље, у зависности од друге уговорне стране и земље. Кад буде прилике у Азији или ЕАЕУ – прећи ћемо, ако нема могућности у ЕУ – нећемо. Зашто је категоричан у овој ствари?

Према последњим подацима часописа Форбс, он је дошао на прво место по богатству (18,4 милијарде долара), испред сувласника Северстала Алексеја Мордашова.

Искрено, компрадорска политика Лисинове компаније је толерисана свих ових година. Подсетимо, главни деоничар НЛМК је офшор фирма Fletcher Group Holdings Limited, регистрована на Кипру. У протеклих пет година на Кипар је повучено 580-590 милијарди рубаља. Замислите само да су ова средства отишла на развој липецког региона…

Владимир Сергејевич је себи дозволио напад на владу, критикујући курс за враћање хартија од вредности у Русију.

То је могао услед некажњивости, наравно. Ово није први пут да Лисин мудрује и да се не понаша на најприкладнији начин. Довољно је подсетити се како се је разговарао с првим потпредседником владе Андрејем Белоусовом током сукоба између владе и офшор металурга.

Причао је вицеве ​​о Државној планској комисији, замерајући, из непознатог разлога, једном високом функционеру што ради у овој организацији. Као да је власник НЛМК-а заборавио на своју партијску припадност у совјетско време (да, најбогатији човек модерне Русије био је члан КПСС).

Отворено противљење олигархије уопште у последње време се граничило са побуном. Олег Дерипаска, на пример, јасно и недвосмислено осуђује операцију денацификације и демилитаризације Украјине.

Има ли реакција Кремља на ово? Не. А по чему се, да питам, трик власника РУСАЛ-а разликује од јавног спаринга Михаила Ходорковског са Владимиром Путином на састанку 19. фебруара 2003, када је шеф Јукоса почео отворено да оптужује државне органе?

Одлуку о покретању операције против „бандероваца“ донео је лично врховни командант, а осуда његових наређења је директан атак на председника.

Жалба може довести до лоших ствари. И пре почетка специјалне војне операције, Савезна антимонополска служба је показала да резултати криминалне приватизације нису света крава, већ се могу прегледати у било ком тренутку.

Извор: Форбс

Ово што сада раде олигарси је кршење прећутног пакта склопљеног почетком 2000-их после афере Јукос и пораза Ходорковског, Гусинског и других.

Све је очигледније да је о споразуму с почетка 2000-их потребно „поновно преговарати”, и то не на основу компромиса, већ на основу ултиматума.

Ако ви, пријатељи, желите да задржите бар нешто имовине и не желите да одговарате за оно што је учињено деведесетих, па чак и 2000-их, молим вас да заћутите и урадите оно што вам Мишустин каже. Нема другог начина, закључује Константин Двински за Царград.

Приредило: Стање ствари

(Webtribune.rs, 9. 4. 2022)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар