Владимир Зеленски: Украјина ће постати својеврсни „велики Израел”

Постаћемо „велики Израел“ са сопственим лицем. Нећемо бити изненађени ако будемо имали представнике оружаних снага или Националне гарде у биоскопима, супермаркетима, рекао председник Украјине

Обраћање Владимира Зеленског израелском Кнесету праћено и на тргу у Тел Авиву, 20. марта 2022. (Фото: AFP/Jack Guez)

Украјина ће постати својеврсни „велики Израел”, изјавио је у уторак украјински председник Владимир Зеленски.

Тиме је указао на то да његова земља намерава да се угледа на израелску безбедносну државу након руске специјалне операције.

„Украјина дефинитивно неће бити оно што смо желели од почетка. То је немогуће. Апсолутно либерална, европска – неће бити таква“, рекао је Зеленски.

Он се обратио медијима у уторак на брифингу.

„Постаћемо ’велики Израел‘ са сопственим лицем. Нећемо бити изненађени ако будемо имали представнике оружаних снага или Националне гарде у биоскопима, супермаркетима и људе са оружјем. Сигуран сам да ће питање безбедности бити питање број један наредних 10 година. Сигуран сам у то“, рекао је он.

Times of Israel: Бивши израелски специјалци тајно обучавају украјинске цивиле

Међутим, такве мере не би служиле за подривање украјинске демократије, додао је он, изјавивши да је „ауторитарна држава немогућа у Украјини“.

„Ауторитарна држава би изгубила од Русије. Људи знају за шта се боре“, рекао је он.

Такав језик „није нов“, рекао је за Харец израелски амбасадор у Украјини Мајкл Бродски, наводећи да је јеврејска држава „увек била узор за Украјину, барем у погледу безбедности и самозаштите“.

„Израелци су читаву своју историју живели окружени непријатељима и Украјина ће чинити исто“, рекао је украјински амбасадор Јевген Корнијчук за Харец након коментара Зеленског, изјавивши да Кијев не сматра да може да се ослони на међународне безбедносне гаранције, попут оних које је добио од Запада након свог нуклеарног разоружања 1994. године.

Зеленски, који је Јеврејин, дуго је поздрављао Израел као модел за своју земљу, иако је такође био критичан према одлуци израелске владе да задржи релативно неутралну линију по питању сукоба.

Политика: Зеленски тражио помоћ од америчких Јевреја, упоредио Русе са нацистима

Прошлог децембра, док је Русија гомилала трупе на украјинској граници, Зеленски је експлицитније упоредио тренутну борбу своје нације против Русије са вишедеценијским сукобом Израела са арапским суседима.

Зеленски је био веома критичан према израелском приступу рату, а његов амбасадор у Израелу рекао је новинарима неколико дана након инвазије да председник, као Јеврејин, „има много већа очекивања од Израела него што Израел може да испуни“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92, 5. 4. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading