Русија објавила крај војних вежби и одлазак дела снага са Крима

Москва објавила делимично повлачење својих војника распоређених последњих недеља на границама с Украјином

Фото: Getty Images

МОСКВА – Русија је данас објавила завршетак војних вежби и одлазак дела својих снага са припојеног полуострва Крима где је распоређивање трупа подстицало страховање о предстојећој инвазији Украјине.

„Јединице из јужне војне области завршиле су своје тактичке војне вежбе на полуострву Крим и враћају се железницом у своје базе”, саопштило је руско министарство одбране.

Руска телевизија приказала је ноћне снимке дугог воза који превози оклопна возила како прелази мост преко Керчког мореуза, који је Русија изградила да повеже Крим са руском територијом, пренела је Бета.

Москва је јуче објавила делимично повлачење својих војника распоређених последњих недеља на границама с Украјином, као знак смиривања после два месеца страховања о непосредној инвазији Украјине у јеку руско-западне кризе.

Европљани и Американци још чекају доказе о већем руском повлачењу, мада истовремено изражавају опрезни оптимизам. Русија није прецизирала коликог ће обима бити то повлачење и када ће се спровести.

Запад наводи да је више од 100.000 војника распоређено на украјинским границима са великом количином тешке опреме. Поред тога, велике руско-белоруске војне вежбе одржавају се до 20. фебруара у Белорусији, проруском суседу Украјине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар