Франко Фратини: Тешко је увести санкције Русији кад је Европи потребан руски гас

Председник Државног савета Италије уверен да Русија не жели да изврши инвазију на Украјину нити би она имала неке користи од таквог развоја догађаја, али, додаје, потребни су неки умирујући сигнали

Франко Фратини (Фото: Танјуг/STF)

У условима када је Европској унији потребан руски гас тешко је увести санкције Москви, све се заснива на дипломатској равнотежи, оценио је председник Државног савета Италије Франко Фратини.

Према речима истакнутог италијанског и европског дипломате, ако би руски председник Владимир Путин у садашњој ситуацији дао европским земљама гаранције по питању испорука енергената такав гест би био изузетно цењен јер је јасно да многи Европљани зависе од руског гаса.

Додао је и да је руски лидер „делом чак и дао такве гаранције“.

„Било добро рећи председнику Русије: ‘Испоруке енергената које су до јуче ишле не само у Италију, него и у друге европске земље, треба наставити’, не правећи разлику између пријатеља и оних који то нису. Био би то далековиди, лидерски, стратешки гест који би високо ценили у Европи“, рекао је Фратини у интервјуу за Спутњик.

Криза око Украјине

Фратини је уверен да Русија не жели да изврши инвазију на Украјину нити би она имала неке користи од таквог развоја догађаја, али, додаје, потребни су неки умирујући сигнали.

„Сви говоре да Русија жели да изврши инвазију на Украјину. Не мислим да Русија то жели али неки умирујући сигнали би били неопходни. Иначе ћемо се вратити у доба Хладног рата када су сви распоређивали своје снаге, а срећом нико није бацао бомбу. Али, ако се деси инцидент, на пример, на граници, може да се деси нешто опасно“, рекао је он.

Русија објавила крај војних вежби и одлазак дела снага са Крима

Да би се разрешио овај конфликт потребно је дати сигнал за дијалог. Председник Русије је такве поруке упутио а председник Француске одлучио је да то учини врло јасно, рекао је Фратини и додао да ако би напетост прерасла у војне активности сви би били на губитку.

Када је реч о гаранцијама безбедности које је Русија тражила од Запада, Фратини каже да би те западне гаранције могле да се огледају у томе што ниједна држава Запада ни НАТО не би подстицали ескалацију.

Изаћи у сусрет Русији може да значи гаранције да са стране Запада неће бити непријатељских активности, навео је он.

Путин је био у праву 2007. године

Бивши шеф италијанске дипломатије и бивши председник Европске комисије сматра да је руски председник Владимир Путин био у праву када је у фебруару 2007. године на Минхенској безбедносној конференцији рекао да је неопходно превазићи униполарност света и развијати мултилатералну сарадњу.

„У том смислу председник Путин је био у праву 2007. године када је говорио да треба превазићи униполарност света, тј. гледиште према којем су САД глобални полицајац који свуда заводи ред“, рекао је Фратини, додајући да се у последњих 15 година свет јако променио а сама Америка је схватила да се такав свет не може очувати.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 15. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар