Зорана Михајловић: Пројекат „Јадар” заустављен, чекају се студије

Министарка рударства и енергетике поручила да не постоји никакав уговор између државе и компаније Рио Тинто

Зорана Михајловић (Фото: А. В.)

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је пројекат „Јадар” заустављен на захтев грађана, те је додала да су за овај пројекат кључне студије о процени утицаја на животну средину, саопштили су из министарства.

Она је гостујући у јутарњем програм телевизије Прва, поручила да не постоји никакав уговор између државе и компаније Рио Тинто.

„Што се тиче Рио Тинта, нема никаквог уговорног односа, није потписан ниједан уговор између компаније и Владе или Министарства, без обзира на то што слушамо месецима неистине. Оно за шта се ја залажем је да добијемо студије о процени утицаја на животну средину да бисмо имали аргументовано шта је тачно, а шта није”, рекла је она.

Зорана Михаjловић: Ништа нећемо урадити против својих грађана, али Србија једина у свету има минерал јадарит

Михајловићева је рекла да је законом из 2006. године дозвољено право на експлоатацију компанији која добије истражно право, преноси Танјуг.

Такође, подсетила је да је Рио Тинто у Србији од 2004, када је постојао закон у којем је стајало да онај ко добије дозволу, може да истражује, али да без тендера не добија право на експлоатацију руде.

„Закон је 2006. промењен и онда је дозвољено да онај ко добије истражна права и утврди да постоје резерве неке руде, аутоматски добије и право на експлоатацију”, рекла је министарка.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 1. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading