Ана Брнабић: Влада Србије близу одлуке да поништи све дозволе дате Рио Тинту, али председник Вучић није за то

Близу смо тога да кажемо – не желите Рио Тинто у Србији, здраво довиђења. Онда седнемо, подвучемо црту и да видимо који је цех који су нам наметнули они 2004, рекла Брнабић

Ана Брнабић (Фото: Зоран Жестић/Танјуг)

Влада Србије близу је одлуке да поништи све што се дешава са Рио Тинтом и да се пониште све дозволе дате тој компанији, рекла је премијерка Ана Брнабић за ТВ Пинк.

Она је истакла да је Влада близу одлуке да прекрши све на шта су се бивше власти обавезале 2004. и 2006. године, а што је утицало на пословање са Рио Тинтом.

„Близу смо тога да кажемо – не желите Рио Тинто у Србији, здраво довиђења. Онда седнемо, подвучемо црту и да видимо који је цех који су нам наметнули они 2004. године. Да видимо који је цех који су ти пијани богаташи направили, да подвучемо црту шта су направили од цехова за разне промешене инвестиције, за разне пљачкашке приватизације, разне дугове које су нам оставили… Хајде да видимо шта смо дужни, дајте да испоручимо рачун који су они направили, заиста је Влада близу тој одлуци“, рекла је Брнабић и додала:

„С тим што нисмо за то да председник буде против наших одлука, ми смо један тим и ја као председница Владе, колико год ме пљували за то, пажљиво слушам савете председника. Он није за то и није за то кад испуњавамо захтеве странаца страних служби, агентуре која је плаћена из иностранства, али хајде да видимо шта ће да се деси. Могу да кажем да смо близу испуњења свих тих захтева.“

Она је оптужила политичаре који се сада противе Рио Тинту на протестима, као и еколошке активисте да су плаћени од стране страних фондација и служби као што је Рокфелер.

Брнабић је рекла да је 2004. године, у време бивше власти, ступио на снагу споразум о штићењу инвестиција који штити Рио Тинто као инвестицију која долази из Велике Британије, и да, Рио Тинто, ако за било шта може да се ухвати у случају арбитраже то је тај споразум о штићењу инвестиција из 2004. године.

Истакла је да је потом, 2006. године мењан Закон о рударству и да је уведен принцип континуитета да онај који је вршио истраживања има ексклузивно право експлоатације. Пре тога је, како је додала, био закон из 1995. године који оном ко је вршио истраживања није давао право експлоатације, већ ако се потврде рудне резерве – идете на тендер и онај ко да најбољу понуду он експлоатише.

Опрема: Стање ствари

(Пинк/НСПМ, 8. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар