Италија уводи обавезну вакцинацију за све старије од 50 година – укупно 28 милиона становника

Италија има 59 милиона становника, од којих је 28 милиона старије од 50 година

Извор: НСПМ

Италија ће увести обавезну вакцину против ковида свима старијим од 50 година, саопштила је влада у Риму након што је регистровано рекордних 189.000 нових инфекција у претходна 24 сата, јавља Јуроњуз (Euronews).

Министар државне управе Ренато Брунета рекао је да тај потез ставља Италију испред европских земаља које се обрачунавају са онима који одбијају да се вакцинишу и који сада чине већину пацијената, док се све брже пуне одељења интензивне неге.

Та мера се такође односи на универзитетско особље, без обзира на године, због усклађивање високог образовања са другим школама и здравственим радницима, припадницима војске и полиције.

Намера је да се том мером обори кривуља раста инфекција повезаних са пандемијом и да се пружи већа заштиту оним категоријама становништва које су најизложеније и које су у већем ризику од хоспитализације, објаснила је италијанска влада.

Италија има 59 милиона становника, од којих је 28 милиона старије од 50 година, подсећа Јуроњуз позивајући се на податке Националног института за статистику (Истат).

Истовремено, италијански медији наводе да ће премијер Марио Драги у понедељак, 10. јануара одржати конференцију за новинаре, како би „објаснио контроверзни потез владе да вакцина против ковида постане обавезна за старије од 50 година“.

Премијерова одлука да се суочи са питањима новинара уследила је након „дана за размишљање“ усред тензија унутар коалиционе владе и јавног противљења увођењу обавезне вакцинације коју многи сматрају „недемократском“.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 8. 1. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Mne vredi, bice krvi!

Оставите коментар