Словенија одлаже градњу фабрике литијум-јонских батерија

Пројекат одложен на неодређено време због неизвесности на светским тржиштима и тешкоћа у ланцу снабдевања

Литијум (Извор: Политика)

МЕЖИЦА – Словеначки произвођач стартерских и индустријских батерија ТАБ, који је са кинеским партнером планирао да изгради фабрику литијум-јонских батерија, за шта би добио и државну помоћ, одложио је тај пројекат на неодређено време због неизвесности на светским тржиштима и тешкоћа у ланцу снабдевања.

ТАБ је саопштио данас да неће потписати уговор којим би компанија добила државну субвенцију за пројекат фабрике литијум-јонских батерија, јер сматра да је ризик превелик.

Ипак, то не значи да је ТАБ потпуно одустао од пројекта, већ га је само одложио за време када ће тржишни услови омогућити његову реализацију”, навео је у саопштењу директор ТАБ-а Богомир Ауприх.

Аргентина: Протест на југу земље због усвајања спорног закона о „мега рударењу“ литијума

Мешовито кинеско-словеначко предузеће ТАБ Межица и Хаиди eнерџи tехнолоџија добило би државну субвенцију од 9,8 милиона евра за пројекат изградње фабрике литијум-јонских батерија, чија је првобитна вредност процењена на 50 милиона евра.

Почетком децембра, када је влада одобрила субвенцију, Ауприх је ту одлуку поздравио као велики корак ка реализацији пројекта.

Он је тада најавио да би производња могла да почне 2023. године, али је епидемија ковид-19 успорила напредак пројекта који је сада стављен на чекање, пренео је Танјуг.

Заједничка словеначко-кинеска компанија је иницијално планирала да покрене фабрику литијум-јонских батерија у Преваљама, на северу Словеније, 2022. године.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар