Потписан споразум о примени заједничког буквара између тзв. Косова и Албаније

Срећни смо што ће овај буквар подједнако користити сва деца у обе земље, сва албанска деца без обзира где живе, рекла министарка просвете тзв. Косова Арберие Нагавци

Арберие Нагавци (Фото: Снимак екрана)

Косовско министарство образовања, науке, технологије и иновација и Министарство просвете, спорта и омладине Албаније, потписали су данас споразум о примени заједничког Буквара.

Иницијатива за заједнички буквар покренута је на заједничком састанку две владе који је одржан у Елбасану, а који је већ усмерен на коришћење Заједничког буквара у школској 2022/2023. години.

Овом приликом, косовска министарка просвете, науке, технологије и иновација, Арберие Нагавци, рекла је да очекују да нови заједнички буквар уђе у употребу са почетком нове школске године.

Нагавци је рекла да је сарадња две земље у области образовања изузетно значајна и додала да су опредељени да имају и друге сарадње.

„Свесни да је сарадња у области образовања, спорта, културе, који су у руководству и надлежностима министарстава која водимо, више него неопходна. Посвећени смо и потпуно се залажемо да имамо конкретне заједничке активности које укључују у овом конкретном случају наш заједнички Буквар. Али и бројне едукативне активности, укључујући разна заједничка такмичења наших ученика, заједничке активности на стручном усавршавању наставника, сарадњу у области високог образовања, културе и тако даље. Задовољство нам је било видети да је у Републици Албанији донета одлука да се користи јединствен буквар и срећни смо што ће овај буквар подједнако користити сва деца у обе земље, сва албанска деца без обзира где живе“, рекла је она.

Министарка образовања, спорта и омладине Албаније, Евис Куши, такође је изразила задовољство, што током своје званичне посете Косову на овој функцији, потписује споразум за заједнички буквар.

Евис Куши и Арберие Нагавци (Фото: KosovaPress)

Куши је рекла да је у условима у којима се налазе обе земље веома потребан заједнички буквар.

„Ценим сва досадашња искуства и за постојеће Букваре, али у овим условима у којима се налазимо уверени смо да је нови јединствени заједнички Буквар веома потребан. Налазимо се у новом друштвеном, културном контексту, имамо нови наставни план и програм заснован на компетенцијама, имамо и развој наставних метода, имамо развој технологије и дигиталну револуцију. Све су то аргументи, разлози који нас наводе да израдимо нови јединствени Буквар вишеструко бољи од свих постојећих Буквара до сада… Наша је заједничка одговорност да гарантујемо отворен конкурс, транспарентан, једнак да албанска деца следеће године, у школској 2022/2023. години као поклон за 110. годишњицу независности добију нови јединствени заједнички Буквар. Нема боље од једне нације, једног језика, једног буквара“, рекла је она.

Укинуте све граничне контроле између Албаније и Косова и Метохије

Министарка просвете Албаније је рекла да обе земље имају веома добру сарадњу, при чему је поменула и споразум који су потписали у Елбасану да би се олакшале процедуре за признавање диплома и сарадња за књигу албанског језика и културе за дијаспору.

Министарке Нагавци и Куши учествоваће на концерту музичких школа из обе земље, које ће се одржати у Средњој музичкој школи „Пренк Јакова“ у Ђаковици.

Опрема: Стање ствари

(Коссев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 21. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар