Дојче веле: Немачка планира „локдаун“ за невакцинисане

У Немачкој се болнице све више пуне и вакцинисаним грађанима, посебно старијим који сада примају и трећу дозу вакцине

Извор: DW

Услед великог скока броја заражених, нова владајућа већина у Немачкој планира да уведе оштре мере – само за невакцинисане. Истовремено, закон би могао да гарантује да неће више бити локдауна за све грађане.

Због драматичног раста броја новозаражених, будућа немачка влада коју ће чинити Социјалдемократе, Зелени и Либерали, намерава да пооштрити предлог Закона о заштити од зараза. О мерама се још расправља, а Бундестаг би о том закону требало да гласа у четвртак.

У понедељак (15. новембар) седмодневни број зараза у Немачкој први пут је прешао 300 на сто хиљада становника. Поређења ради, у Србији је, према званичним подацима, у последњих седам дана заражено 404,1 људи на сваких сто хиљада. На овој неславној табели у Европи воде Словенија и Гибралтар (преко хиљаду), а следи Хрватска (преко 900).

Страх од пуних болница

Говорећи о томе које мере би могле да се предузму, посланик немачких Социјалдемократа Дирк Визе је рекао да су то „знатна ограничења за невакцинисане, која сматрамо исправним“.

Фото: AP Photo/Frank Augstein

Невакцинисаним грађанима ће се можда ограничити контакти или ће морати да раде од куће, а могуће је да ће за одлазак на посао или чак улазак у јавни превоз бити потребан негативан тест на корону.

„То је фактички локдаун за невакцинисане“, рекао је Визе.

Мере које, према новом закону, вероватно више не би било могуће увести су ограничавање кретања и путовања за све, затварање угоститељских и смештајних објеката, као и продавница, те ограничавање спортских активности.

Три странке су се сагласиле и да се уведе обавезна вакцинација за одређена занимања. „Требаће нам обавезно цепљење за домове за негу старих, дечије вртиће и слично. Почећемо са радом на тој мери“, рекла је шефица посланичког клуба Зелених Катрин Геринг-Екарт.

Социјалдемократски стручњак за здравство Карл Лаутербах изразио је забринутост: „За три или четири седмице имаћемо тако високе бројке да ће одељења интензивне неге бити потпуно преоптерећена. Мораћемо да превозимо пацијенте из једног града у други.“

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(DW, 15. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар