Влада Аустрије: Невакцинисаним забрањено кретање, осим у случају основних активности

Аустрија уводи строга ограничења кретања и контаката за особе које нису вакцинисане или преболеле вирус, одлучила аустријска влада

Извор: НСПМ

Влада Аустрије увела је забрану кретања за невакцинисане која је ступила на снагу у недељу у поноћ, ради обуздавања ширења корона вируса.

Према указу Владе, невакцинисаним грађанима старијим од 12 година забрањује се да напуштају домове у наредних десет дана, осим због основних активности као што су одлазак на посао, у продавницу и у шетњу, или на вакцинацију.

Власти су се одлучиле на тај потез због све већег броја смртних исхода од последица корона вируса и могућности преоптерећења болница.

Канцелар Александер Шаленберг рекао је да је влада донела одлуку о „закључавању“ невакцинисаних јер је њен посао да заштити људе.

Забрана кретања ће погодити око два од 8,9 милиона Аустријанаца.

Она се не односи на децу до 12 година старости која за сада не могу да буду вакцинисана.

Забрана кретања ће за сада трајати десет дана, а Влада је затражила од полиције да проверава да ли су присутни на јавним местима вакцинисани.

Дојче веле: Немачка планира „локдаун“ за невакцинисане

У случају кршења новог прописа, невакцинисани могу да буду кажњени новчано до 1.450 евра.

Аустрија, у којој је потпуно имунизовано око 65 одсто становништва, има једну од најнижих стопа вакцинације у Западној Европи, а претходних недеља је дошло до скока броја нових инфекција.

Аустрија од понедељка уводи строга ограничења кретања и контаката за особе које нису вакцинисане или преболеле вирус, одлучила је аустријска влада.

„Тешка срца смо се  одлучили на овај корак“, рекао је аустријски канцелар Александер Шаленберг након састанка кабинета у недељу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 14. 11. 2021)

Aустријски медији: Беч почиње пилот пројекaт вакцинацијe око 200 деце старе између пет и 11 година

Пошто расте број инфекција широм Европе забрињавајућом брзином одобрење вакцина за млађу децу би донело олакшање за милионе породица широм ЕУ

Извор: НСПМ

Деца у Бечу могу да почну да добијају вакцину против корона вируса идуће недеље у оквиру пилот пројекта, јавили су аустријски медији.

Аустријска телевизија ОРФ јавила је да око 200 деце старе између пет и 11 година могу да добију Фајзер вакцину у главном граду Аустрије од понедељка.

Пилот пројекат је ограничен само на Беч и не односи се на остатак земље.

У САД и Израелу деца тог узраста већ могу да добију антиковид вакцину, али Европска агенција за лекове (ЕМА) која регулише одобрење унутар ЕУ још их није одобрила за децу млађу од 12 година.

ЕМА је раније ове недеље саопштила да је почела процењивање вакцине Модерна за децу од пет до 11 година, а од прошлог месеца процењује антиковид вакцину Фајзер/Бионтек за исту ту старосну групу.

Израел одобрио вакцинацију деце од 5 до 11 година

Агенција није навела када ће донети одлуку за ове две вакцине, али медији јављају да би бар за Фајзер одлука могла да буде донета пре Божића.

Пошто број инфекција широм Европе расте забрињавајућом брзином, одобрење вакцина за млађу децу донело би олакшање за милионе породица широм ЕУ.

Иако нема званичног одобрења за хитну употребу антиковид вакцине за тај узраст, неколико педијатара у Аустрији већ вакцинишу мању децу пошто је тражња велика а стопа инфекције у земљи скаче, пренео је ОРФ.

Аустрија се суочава за забрињавајућим скоком инфекције последњих недеља. Данас је пријављено 13.152 случаја, што је скок у односу на 11.798 претходног дана.

Седмодневна стопа инфекције је 775,5 нових случајева на 100.000 становника. Поређења ради, та седмодневна стопа у суседној Немачкој је 277,4 на 100.000 становника, а Немачка је већ упозорила на раст броја заражених.

Георгиос Константинидис: Препоручућу вакцинацију за сву децу у Србији

Аустријска влада јуче је навела да ће увести локдаун за невакцинисане особе у две тешко погођене области, а планира да објави додатне рестрикције за целу земљу у недељу.

Стопа вакцинације у Аустрија међу најнижим је у западној Европи – око 65 одсто укупног становништва је у потпуности вакцинисано, а 67,8 одсто је добило најмање једну дозу.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 13. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар