Израел одобрио вакцинацију деце од 5 до 11 година

Већина експерата из вакцинационог одбора мишљења је да бенефити вакцине за децу надмашују било који ризик, наводи се у саопштењу

Фото: AP Photo/Tsafrir Abayov

Израел је саопштио да ће деца од пет до 11 година моћи да приме антиковид вакцину, а датум почетка имунизације ће бити објављен наредних дана.

Одлука, коју је донело министарство здравља, испратила је одобрење савета експерата прошле недеље, након што је америчка Агенција за храну и лекове одобрила употребу вакцине Фајзер/Бионтек у хитним случајевима за ту старосну групу, у дозама од 10 микрограма, пренео је Ројтерс.

Оригинална доза која се даје деци од 12 година и старијима је 30 микрограма.

Компаније Фајзер и Бионтек су саопштиле да је њихова вакцина показала ефикасност од 90,7 одсто против корона вируса приликом клиничких тестирања деце од пет до 11 година.

Израел: Ученицима који не покажу негативан тест на ковид-19 неће бити дозвољено да уђу у школе

Министарство здравља Израела је објавило да је питање дана када ће се одредити почетак давања вакцине за децу.

„Већина експерата из вакцинационог одбора мишљења је да бенефити вакцине за децу надмашују било који ризик”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Израелска има популацију од 9,4 милиона становника, а 1,2 милиона су деца између пет и 11 година.

Здравствени званичници су довели у сумњу питање да ли би држава могла да достигне колективни имунитет уколико се не вакцинишу деца.

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

Једна анкета у Израелу прошле недеље показала је да ће 27 одсто грађана дозволити деци млађој од 12 година да се вакцинишу, 33 се успротивило, а 40 одсто је неодлучно.

До сада је четири милиона Израелаца добило бустер дозе вакцине.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар