Израел: Ученицима који не покажу негативан тест на ковид-19 неће бити дозвољено да уђу у школе

Генерални директор Министарства образовања Израела Јигал Словик рекао да подржава одлуку да наставници који нису вакцинисани и одбијају тестирање на ковид-19 не добијају плате

Извор: НСПМ

Генерални директор Министарства образовања Израела Јигал Словик најавио је да деци која не покажу негативан тест на ковид-19 неће бити дозвољено да уђу у школе.

Како је навео, образовни систем је спреман за отварање после готово читавог месеца обележавања верских празника.

Поједини вртићи ће се отворити у среду поподне, а читав образовни систем враћа се редовној активности у четвртак, пренели су израелски медији.

Званичник министарства образовања је изјавио да верује да ће родитељи тестирати своју децу код куће пре него што их поново пошаљу у школе.

Званичник Фајзера: Вакцинација у Израелу нам је била нека врста лабораторије

„Мислим да нема другог начина да одговоримо на пандемију, већ да верујемо родитељима и пребацимо на њих што већу одговорност за њихову децу“, рекао је Словик, објаснивши да се министарство брине за одговор на пандемију и поштовање карантина.

На питање шта ће се десити ако ученик дође у школу без теста, он је одговорио да такви ученици неће моћи да уђу у школу, те да ће родитељи бити информисани и мораће да дођу по своју децу.

Словик је такође рекао да подржава одлуку да наставници који нису вакцинисани и одбијају тестирање на ковид-19 не добијају плате. У овом тренутку око 300 учитеља и наставника одбија обе опције.

У међувремену је Министарство здравља Израела најавило да ће од 3. октобра важити нове рестрицкије, а између осталог ће се од оних који су се опоравили од ковида-19 тражити да приме једну дозу вакцине, ако је од тада прошло шест месеци, како би могли да добију такозвану зелену пропусницу.

Нова правила значе да ће 1,2 милиона Израелаца, код којих је дијагностикован вирус од почетка пандемије, уз оне који имају позитиван серолошки тест, морати да приме једну дозу вакцине да би добили зелену пропусницу, наводе израелски медији.

Times of Israel: „Израелски др Кон“ позива на припреме за давање четврте дозе

Нова мера ће ступити на снагу истог дана када ће бити укинуте зелене пропуснице онима који нису примули трећу бустер дозу вакцине после шест месеци од друге.

У Израелу је више од три милиона од 9,3 милион становника добило бустер дозу.

У четвртом таласу пандемије у Израелу је забележен рекордан број заражених у једном дану, готово 11.000, али је број оних којима је потребно болничко лечење мањи него у ранијим случајевима, што се приписује великом броју вакцинисаних.

У суботу је урађено готово 67.000 тестова и забележено 2.616 нових случајева заразе, што значи да је стопа заражавања 3,9 одсто и да се наставља тренд опадања броја инфицираних, преносе израелски медији.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ,26. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Da imaju makar malo pameti, roditelji u Srbiji ne bi pristali ni da im deca nose brnjice u školi.

  Prema istraživanju iz SAD deca starosti do 3 i po godine trenutno imaju prosečan IQ 78 prema testovima koji su se koristili pre pandemije.

  Ako je vama sa IQ-om oko 100 ovako lako manipulisati šta će tek da rade sa vašim potomcima?

  Čestitam, uspeli su da unište celu generaciju zbog vašeg ćutanja i poslušnosti.

  A biće sve gore, ne brinite

  11
  1

Оставите коментар