Волстрит журнал: Часопис „Лансет“ распустио научну групу за истраживање порекла ковида

Цурење вируса корона из лабораторије названо је „изузетно мало вероватним“. Како се наводи у извештају, највероватније се пренео на људе са слепих мишева преко друге животиње

Извор: Shutterstock

Председник Комисије за вирус корона часописа „Лансет“ и професор на америчком Универзитету Колумбија Џефри Сакс распустио је радну групу која је истраживала порекло вируса корона САРС-КоВ-2 због могућег сукоба интереса, пише „Волстрит журнал“.

Сакс је био забринут због веза групе са „Еко хелт алајансом“. Како наводи лист, ова непрофитна организацијаса седиштем у Њујорку раније је користила америчка средства за истраживање вируса корона слепих мишева са Институтом за вирологију у кинеском Вухану где су забележени први случајеви ковида 19.

„Једноставно нисам желео радну групу која има тако очигледан однос са једном од главних тачака овог истраживања, какав је ‘Еко хелт алајанс’“, рекао је Сакс.

У чланку се објашњава да је до јуна шеф радне групе био председник ове организације Питер Дашак. Истовремено су и неки чланови групе сарађивали са Дашаком или самим „Еко хелт алајансом“ у оквиру пројектних активности.

Викторија Никифорова: Стоје ли иза короне Америка и енглески зоолог Питер Дашак?

Сакс је додао да ће комисија часописа наставити са истраживањем порекла вируса корона, а раду ће допринети и стручњаци из области биолошке безбедности. Очекује се да ће извештај комисије бити објављен 2022. године.

Према наводима „Волстрит џурнала“ Дашак је противник лабораторијске верзијепорекла вируса корона. Он је раније посетио Вухан у саставу међународне експертске групе СЗО, после чега је организација објавила пуну верзију одговарајућег извештаја. Цурење вируса корона из лабораторије названо је „изузетно мало вероватним“. Како се наводи у извештају, највероватније се пренео на људе са слепих мишева преко друге животиње.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. У сваком случају, danke China, ко год да је дао новце за то „истраживање“ које је очигледно измакло контроли.
    Производ им је толико добар да ни антидот не могу да смисле.

Оставите коментар