Министарка правде Маја Поповић: Нећемо избацивати Косово из Устава

Циљ новог закона није да се прогурају “шкакљиве теме”, већ да се грађанима омогући да ефикасно остварују своје право на учешће у вршењу власти путем референдума или народне иницијативе, рекла министарка

Маја Поповић (фото Влада Србије)

Министарка правде Републике Србије Маја Поповић потврдила је да промене Устава Србије у делу преамбуле неће бити.

Поповићева је као нетачне оценила тврдње да ће Србија мењати свој Устав због Косова и Метохије и спекулације да се новине у закону о референдуму доносе ради усклађивања са Уставом, како би држава лакше “прогурала” шкакљиве теме попут статуса јужне покрајине или случаја Јадар.

Влада Србије усвојила Предлог закона о референдуму, укида се цензус

“Све су то нетачне тврдње које имају за циљ да дестабилизују и унесу немир у наш друштвено-политички систем. Овај закон је морао да буде донет много раније. Садашњи закон о референдуму је превазиђен и није у сагласности са опредељењима важећег Устава и препорукама Света Европе”, рекла је министарка Поповић у интервјуу за данашње Вечерње новости.

Истакла је да циљ новог закона није да се прогурају “шкакљиве теме”, већ да се грађанима омогући да ефикасно остварују своје право на учешће у вршењу власти путем референдума или народне иницијативе.

Ивица Дачић: Референдум о промени Устава 16. јануара

Министарка правде је најавила да би до краја месеца нови закон о референдуму требало да буде усвојен у Скупштини Србије, пренео је Танјуг.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије/Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 14. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading