Посланици Републике Српске нису потврдили повреду виталног интереса

То је први пут да је Додик покренуо процедуру заштите виталног ентитетског интереса, а да је изостала двотрећинска подршкa Скупштине

Фото: Спутњик/Александар Милачић

Народна скупштина Републике Српске није подржала изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да је десет одлука Председништва, које су Шефик Џаферовић и Жељко Комшић усвојили прегласавањем, штетно по витални интерес Републике Српске.

Свих десет одлука на које је Додик уложио вето биће важеће, јер је на гласању изостала подршка две трећине посланика.

То је први пут да је Додик покренуо процедуру заштите виталног ентитетског интереса, а да је изостала двотрећинска подршка, навео је РТРС.

Иако је српски члан Председништва у уводном излагању детаљно образложио сваку одлуку и због чега су оне штетне по интерес Српске, рекавши да је Парламент Српске место одлуке и позвавши посланике на јединство, то јединство је изостало. Посланици СДС-а и ПДП-а су напустили заседање још током расправе, па нису ни били присутни у сали када се гласало.

Александар Вучић: Србија неће подржати никакве санкције против било кога у РС

Све ове тачке које су биле на седници Председништва БиХ 18. октобра и на које је Додик ставио вето, поштујући закључке Народне скупштине о неодлучивању у Председништву су усвојене јер није било довољно гласова у Народној скупштини.

Велики број одлука и закључака Председништва БиХ са седнице 18. октобра, угрожава витални ентитетски интерес, рекао је Додик у уводном излагању. У њима су уочени процедурални и материјални недостаци и заобилажење ентитетских нивоа власти и зато је, како је навео, гласао против.

Додик ни за отварање канцеларије Руске амбасаде у Бањалуци и давање агремана амбасадорима појединих земаља, није дао свој глас очекујући да ће о томе „за“ гласати посланици у Парламенту Српске. Тиме је, казао је, хтео да омогући да се одлучује у Народној скупштини Републике Српске, а не у Председништву БиХ.

Жељка Цвијановић: Опозиција упрља свако важно национално питање

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да замера опозицији у Народној скупштини што свако високо рангирано политичко или национално питање мора да буде упрљано на овај или онај начин.

Милорад Додик: Поништићемо све законе високог представника

Цвијановићева је, током расправе уочи гласања, истакла да не препознаје да у свим политичким партијама постоји једнак жар, жеља, воља или одговорност према Републици Српској и њеним грађанима.

„Годинама не постоји ниједна високо позиционирана политичка тема, а да је нису настојали упрљати. То је политика која је штетна по грађане, њихове интересе и институције Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је дошло време да сви политички представници Републике Српске буду поносни на оно што им је Устав дао.

„Треба да се сетимо да тај устав треба очувати и да се сетимо да требамо да вратимо оно што припада Републици Српској. Бојим се да ће уз овакав начин политичког деловања, са опозицијом која на овај начин упрља сваку важну политичку и националну тему, тај пут бити тежи, али неће бити немогућ“, казала је Цвијановићева.

Милорад Додик: Република Српска формира пет тимова за враћање надлежности

Према њеним речима, у рукама посланика лежи институционална и уставна моћ да донесу коначну одлуку о ономе што је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик проценио штетним по виталне интересе Републике Српске.

РТРС подсећа да су посланици СДС-а и ПДП-а у једном делу заседања напустили скупштинску салу, након што су од почетка, између осталог, имали примедбе што се тиче термина одржавања седнице, правдајући то немогућношћу да спреме расправу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

 1. Mirko ( Vuk Branković) Šarović i Branislav (Vuk Branković) Borenović , oba „napustiše“ , Skupštinu Srpske Republike , i večno se upisaše u Brankoviće.
  Sujeta obojice , im pomuti razum , upravo kada svi Srbi i Srpkinje u Srpskoj Republici , bez obzira šta mislili i birali/glasali , stanu u jednu kolonu , imenom
  Srpski Svet.
  Posle Kosova Polja 1389 ,
  Posle Aneksije 1908 ,
  Posle Genocida 1 ,1914 ,
  Posle Genocida 2 , 1941,
  Posle Preglasavanja 1991,
  Posle Pokušaja Genocida 3, 1992,
  Posle Nato Bombardovanja 1995 ,
  Posle Nato Bombardovanja 1999,
  Posle svih Nato Igrokaza od 2006 do danas,
  Posle svih tužbi i tužakanja , od „Federalne braće“,
  Posle svih pljuvanja i satanizovanja , dobro
  usaglašenih , od svih naših “ bivših jugoslovenskih naroda i narodnosti“,
  šta je to još potrebno Mirku i Branislavu , i ostalim
  Jagnjadima Brankovićima , u Srpskoj Republici , koji su „preostali“, od silne brige za Srpski Narod kroz vekove , da „oni“ , nikada neće „skrenuti sa Njegovog
  Puta „, dok na tom “ putu“ , im se nalaze „preostali“
  Srbi i Srpkinje.
  Samo Srpski Svet Složno.

  9
  3
 2. Ако је нѣприкосновени газда за све заслужан, – ваљда је за све и одговоран?
  Нѣ пада ми на памет да оправдавам Додикову опозицију, нити да доводим у сумњу његову државничку добру намѣру у датом случају. Али ово је школски примѣр једне свесрпске болештине која се, дакле, нѣ тиче само Републике Српске.
  Нѣ можеш просто приграбити, присвојити СВЕ – земљу, воду, ваздух и ватру, „нѣподобнима“, тј. свима који не припадају твојој дружини, понудити да у најбољем случају мотају каблове или пасу траву – па изигравати Државника. Нѣ бива. Тако само служиш свом злотвору. И то у већој мѣри него твоја опозиција, скројена опет по твом лику и са девизом: „И тата би, сине“. Издајници постају СВИ, a умишљени „државници“ на првом мѣсту. И царски сан се руши као кула од карата. И тебѣ и противницима. Док освајачи трљају руке.
  Проблем је, дакле у васпитању. Основном, кућном васпитању.

Оставите коментар