Милорад Додик: Република Српска формира пет тимова за враћање надлежности

Додик је нагласио да ће Народна скупштина повући сагласност коју је дала за формирање Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савета, те индиректних пореза

Милорад Додик (Фото: Марко Спасојевић)

У Републици Српској формирано је пет специјалних тимова који се баве враћањем надлежности које су отете РС и спорним одлукама високог представника у БиХ и Уставног суда БиХ.

„Имамо експертске тимове – један се бави одбраном, други правом, трећи финансијама, четврти питањима новог Устава Републике Српске и пети који се бави начином на који одговорити на бесправно наметнуте одлуке и законе високог представника, којих има 140 и у којима је он бесправно и вануставно преносио надлежности. Бесправно и вануставно је водио Веће народа у Републици Српској, на шта није имао право. Све ћемо то довести у питање, одбацујући сваки акт који је донесен на штету Српске“, рекао је након седнице Извршног комитета СНСД-а Милорад Додик, који је председник те партије и српски члан Председништва БиХ.

Република Српска одбацује правно насиље високог представника

Поручио је да ништа неће бити урађено ван Устава БиХ, али да ће Република Српска одбацити правно насиље високог представника.

Додик је нагласио да ће Народна скупштина Српске повући сагласност коју је дала за формирање Оружаних снага БиХ, Високог судског и тужилачког савета, те индиректних пореза, преноси РТРС.

Милорад Додик: Чекамо неког новог Трампа да прогласимо независност РС

„Ставићемо да су ништавни и да нису на снази. Народна скупштина ће донети прописе и закључке који су везани за то како регулисати те правне вакуме“, рекао је Додик.

Он је истакао да је одлука Уставног суда БиХ о шумама Републике Српске антиуставна и антидејтонска, подсећајући да је све оно што изричито није дато БиХ – власништво ентитета.

Разговори са Србијом и Русијом о енергентима

Додик је рекао да ће СНСД истрајати на бављењем капиталним политичким питањима и финансијама. Он је додао да је на данашњој седници Извршног комитета СНСД-а разговарано и о теми енергетике, поручивши да Република Српска неће бити енергетски угрожена.

Портал Кликс: Вучић подржао Декларацију којом се позива да сви политичари у БиХ сарађују са Кристијаном Шмитом

„На глобалном нивоу дошло је до наглог скока цена. Могу да кажем да ћемо ми очувати наше цене за становништво и неће бити поскупљења електричне енергије, што је кључно у овом периоду“, рекао је Додик, додајући да ће бити веома сложено очувати стабилну енергетску ситуацију због наглог и великог скока цена, али да Република Српска располаже вишком од 35 одсто укупне продукције електричне енергије.

Он је навео да је са председником Србије Александром Вучићем договорена узајамна помоћ у испоруци електричне енергије уколико то буде потребно.

Додик је рекао да би у недељу у Београду требало да разговара са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом, те да ће његов циљ бити да, заједно са Србијом, обезбеди повољније цене гаса из Русије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 8. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар