Милорад Додик: Чекамо неког новог Трампа да прогласимо независност РС

Можда се појави неки нови Трамп, а ако се појави, у првој години треба прогласити независност РС, рекао српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Ово што међународни фактор ради везано за новог високог представника представља одмазду према Републици Српској, али мислим да томе долази крај. Није ни Бајденов мандат нешто што ће дуго трајати и можда се појави неки нови Трамп, а ако се појави, у првој години треба прогласити независност РС, рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Он је на трибини под називом „Инцков закон – крај Српске или распад Босне” оценио да Кристијан Шмит није високи представник јер нема легитимитет, и истакао да Босна и Херцеговина не личи на ону која је написана у Дејтону, да представља експеримент међународне заједнице и да никада није била резултат договора свих страна.

Чекамо неког новог Трампа

„Уверен сам у постојање Републике Српске и то да ће она једног дана, уз слагања минималних међународних политичких констелација, бити независна држава, јер БиХ нема шансу и није успела да заживи ни масовном војном, политичком и финансијском акцијом која се дешавала у прошлости”, навео је Додик.

Он је упитао и зашто се не прича о томе да можемо да живимо једни поред других и одвојено у БиХ.

„Мислим да би то била већа гаранција Балкану, него овако стално трвење из кога може да испадне нека варница”, приметио је Додик.

Закон Валентина Инцка дуго припреман

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић оценио је да закон Валентина Инцка није самостална акција, већ нешто што је дуже време припремано како би се психолошки и политички ослабила Република Српска у пружању отпора на ударе на саме основе њеног постојања.

Валентин Инцко: Реакције из РС можда и блаже од очекиваних

„Због тога је Инцко са својим законом ушао у тренутку када је то геополитички одговарало западним спонзорима Босне и Херцеговине, који се налазе у некој врсти журбе да, колико је то могуће, паралелно решавају проблеме које имају у Републици Српској, на Косову и у самој Србији. То је шира потреба западних земаља да пред једном појачаном рундом надметања са новим ривалима, Кином и Русијом, што пре испослују ширење свог утицаја на простору Балкана и аналогно томе сузе, ако не и истерају, утицај својих ривала”, каже Јовановић.

Република Српска не може нестати

Члан Међународне независне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995, проф. др Дарко Танасковић рекао је да Република Српска не може нестати јер постоји, а да БиХ можда може опстати, иако не постоји.

Историјски пројекат Сребреница: Тужба у име српских жртава Сребренице против УН и Холандије

„Прекасно је за крај Српске, а можда прерано или је сигурно прерано за распад Босне и Херцеговине. Република Српска не може нестати на основу било каквих и било чијих спољашњих одлука, јер она изнутра постоји. Са друге стране, држава Босна и Херцеговина изнутра не постоји, што не значи и да мора нестати. Повратак изворном Дејтону јесте оно што би могло чувати неки вид лабаве конфедерације БиХ, али с обзиром на расположење пре свега бошњачке политичке елите, а за сада и припадника такозване међународне заједнице, не изгледа близу”, оценио је Танасковић.

Инцков закон – само један нон-пејпер

Према речима новинара и социолога Слободана Рељића, данашњи Запад је већ руина и у фази поништавања самог себе.

„Само таква једна структура је могла имати 12 година високог представника попут Валентина Инцка, који јесте човек без својстава. Високи представник, како га је приказао Инцко, показује не само немоћ, већ и тријумф неразума. Инцков закон је, без обзира на форму, у реалности само један нон-пејпер”, рекао је Рељић.

Слободан Рељић (Извор: Јутјуб)

На трибини одржаној у организацији Информативно-политичког портала „Све о Српској“ и „Факти“, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, говорили су и Предраг Ћеранић, Александар Павић, Жељко Будимир, Слободан Рељић, Душан Пророковић, Александар Раковић, Горан Петронијевић и Бранко Лукић.

Сандра Черин

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Зомбиленд босниа не одговара Србима, не одговара ни исламистима.

    Одговара једино крватима и ватикану као фактор нестабилности, дезинтеграције српског корпуса и држања ретард бошњи у поданичкој федерацији без изгледа да успоставе исламску државу инкубатор за нове калифате.

Оставите коментар