Валентин Инцко: Реакције из РС можда и блаже од очекиваних

Ако политичари наставе са деструктивним приступом, ускоро ће од Босне и Херцеговине направити празну земљу, упозорава Инцко

Валентин Инцко (Фото: Танјуг)

Високи представник у БиХ Валентин Инцко је оценио да су реакције политичара из Републике Српске на његову одлуку да законски забрани негирање геноцида, биле очекиване и можда чак, како тврди, нешто блаже него што је очекивао.

Инцко је у интервјуу за „Klix.ba”, на питање да ли очекује да би могло доћи до блокада институција БиХ, рекао да би свака активност политичких странака која би парализовала институције, била корак у погрешном смеру и лоша услуга грађанима које тврде да представљају.

Упитан да ли га брину изјаве политичких представника Републике Српске који тврде да је он најодговорнија особа за политички хаос у БиХ, Инцко је рекао да је позната тактика домаћих политичара да користе високог представника као „жртвено јагње”, преноси Танјуг.

„Они то исто раде и са другим представницима међународне заједнице и оптужују их за различите прекршаје, што наравно нема упоришта у стварности”, изјавио је Инцко.

Навео је да је величање ратних злочинаца, порицање геноцида и ратних злочина нешто што политичари у БиХ никада не би требало да раде, али да неки то ипак раде.

Напомиње да је одлука о наметању измена и допуна Кривичног закона БиХ о забрани негирања геноцида искључиво његова одлука, и да није било политичких притисака.

„Ако политичари наставе са деструктивним приступом, ускоро ће од Босне и Херцеговине направити празну земљу која није добра никоме. Задатак политичара је да зауставе егзодус младих људи из земље, а не да га убрзају оштром реториком и неодговорним потезима”, поручио је Инцко, који ове недеље званично напушта функцију високог представника у БиХ, а на његово место долази Кристијан Шмит.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар